Acumularea apei pluviale pentru reutilizare ulterioară este o sarcină din ce în ce mai frecventă în viața noastră de zi cu zi. Această acțiune ne permite să obținem mari beneficii precum sunt reducerea costurilor facturii de apă potabilă și posibilitatea de a avea o rezervă mare de apă pentru activități precum irigarea grădinii.

Cum alegi rezervorul pentru acumularea apei de ploaieFoto: ECO Rotary

În plus, procesul de colectare nu necesită investiții mari, întrucât costurile generate de acest proces și purificarea ulterioară nu implică de obicei cheltuieli mari. De ce anume ai nevoie pentru a putea acumula apa de ploaie? De un rezevor pentru acumularea apei pluviale. Îți dăm însă sfat. Înainte de achiziție, află rezervor apă pluvială preț.

Ce este rezervorul subteran de apă pluvială?

Rezervorul de acumulare a apei pluviale este folosit pentru a acumula apa de ploaie și a o reutiliza atunci când este cazul în grădină și nu numai. Acest rezervor de apă de ploaie îți permite să faci economie de apă, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra facturii tale și asupra mediului.

Rezervorul de apă de ploaie îți oferă, de asemenea, șansa să folosești apa acumulată, la baie sau la spălatul rufelor, de exemplu. Acesta poate fi considerat o soluție inovatoare pentru a face față provocărilor economice și ecologice.

Pe de altă parte, acest tip de rezervor reprezintă o alternativă avantajoasă și inovatoare la rezervoarele tradiționale de suprafață folosite la acumularea apei pluviale. Acesta nu doar te ajută să faci economie de spațiu în curte, ci minimizează și impactul vizual, având în vedere că nu este la vedere. Totodată, asigură și o mai bună protecție a apei împotriva variațiilor de temperatură și a contaminării externe. Aceste caracteristici asigură o calitate mai bună a apei pentru o utilizare optimă.

Mai mult, instalarea unui rezervor subteran face parte dintr-o abordare economică și ecologică. Recuperarea apei pluviale face posibilă reducerea semnificativă a consumului de apă potabilă și, în consecință, a facturii de apă. Economiile realizate înseamnă o investiție rentabilă pe termen lung. În plus, utilizarea apei pluviale în scopuri nealimentare, precum udarea plantelor, spălatul mașinii sau rufelor, contribuie la conservarea resurselor de apă și la reducerea presiunii asupra apelor subterane.

Cum să estimezi nevoile tale de apă pentru a alege capacitatea rezervorului subteran potrivită pentru tine?

Pentru a determina capacitatea ideală a rezervorului de a acumulare a apei de ploaie, este esențial să efectuezi o evaluare precisă a nevoilor tale de apă, precum și a parametrilor specifici terenului și locuinței tale. Această analiză îți va permite să alegi o capacitate adaptată nevoilor tale și să maximizezi eficiența rezervorului instalat.

Iată câteva elemente cheie ce trebuie luate în considerare în timpul acestei evaluări:

  • Suprafața acoperișului: cantitatea de apă pe care o poți recupera depinde direct de suprafața acoperișului tău. Cu cât această zonă este mai mare, cu atât vei acumula mai multă apă de ploaie. Asigură-te că ții cont de orice zonă de acoperiș unde s-ar putea acumula apă.
  • Precipitații locale: cantitatea de apă recuperabilă variază în funcție de precipitațiile din zona în care locuiești. Află despre precipitațiile locale medii anuale pentru a estima câtă apă poți acumula.
  • Ce utilizare vei da apei acumulate: în funcție de utilizarea dată apei de ploaie, capacitatea rezervorului poate varia. Dacă nu o vei utiliza mult, adică doar pentru udarea plantelor sau spălarea mașinii, un rezervor de capacitate mai mică ar putea fi potrivit pentru tine. Pe de altă parte, pentru nevoi mari, precum utilizarea la baie sau spălarea rufelor, vei avea nevoie de un rezervor de capacitate mai mare.
  • Spațiul disponibil: dimensiunea și configurația terenului pot influența capacitatea rezervorului ales. Dacă spațiul este limitat, s-ar putea să fie nevoie să optezi pentru un rezervor mai mic sau să adaptezi procesul de instalare a rezervorului subteran în funcție de spațiul disponibil.

Iată o formulă utilă pentru a calcula capacitatea necesară a rezervorului subteran este următoarea:

Capacitate rezervor = Suprafața acoperișului × Precipitații anuale × Coeficient de recuperare

Suprafața acoperișului se referă la suprafața totală a acoperișului casei care contribuie la acumularea apei de ploaie. Această măsurătoare este de obicei exprimată în metri pătrați (m²).

Precipitațiile anuale reprezintă cantitatea totală de precipitații din regiunea în care locuiești pe parcursul unui an. Poți obține aceste informații de pe Internet. Precipitațiile sunt de obicei exprimate în milimetri (mm) sau litri pe metru pătrat (L/m²).

Coeficientul de recuperare ia in considerare pierderile de apă datorate evaporării și scurgerilor. În general, variază între 0,6 și 0,9, în funcție de calitatea sistemului de recuperare și de designul acoperișului.

Concluzie

Tehnologia s-a dovedit a fi un factor cheie în îmbunătățirea și optimizarea sistemelor de acumulare a apei pluviale, în special în ceea ce privește rezervoarele subterane. Progresele în acest domeniu le-au permis specialiștilor să proiecteze soluții mai eficiente, durabile și mai performante pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale utilizatorilor în ceea ce privește managementul apei.

Rezervoarele de apă pluvială din polipropilenă, construite folosind tehnologii inovatoare au o durată lungă de viață. În plus, sunt rezistente la coroziune pentru majoritatea agenților chimici și a acizilor. Totodată, se întrețin ușor datorită suprafeței fine și nu emană mirosuri neplăcute.

Și apropo, dacă în zona în care locuiești nu există sistem de canalizare și nu știi dacă să alegi o fosă septică sau o mini stație de epurare, îți dăm un pont. Alege varianta a doua. De ce? Fiindcă stația de epurare elimină până la 95% din contaminanții din apele reziduale, rezultatul fiind o apă curată, necontaminată. Înainte însă de a face alegerea potrivită, află stație de epurare preț.

Acestea fiind zise, sperăm ca informațiile pe care ți le oferim să te ajute să faci alegerea potrivită pentru nevoile tale.