Ministrul PSD Agriculturii, Florin Barbu, spune că decizia de a-l demite pe liberalul Ionuţ Lupu de la șefia APIA i-a aparținut și că a discutat și în partid despre „incompetența acestuia”. Întrebat despre plângerea la DNA în care Ionuţ Lupu acuza presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plăţile pentru stuful din Deltă, Florin Barbu le-a indicat jurnaliștilor să îl întrebe pe șeful demis al APIA.

Florin BarbuFoto: Inquam Photos / George Calin

Întrebat, miercuri, de jurnaliști, despre demiterea șefului APIA, ministrul PSD al Agriculturii a insistat că a fost decizia sa: „A fost decizia mea. Am discutat și-n partid. Am spus incompetența pe care o are domnul Lupu. A reușit să blocheze 400 de milioane de euro, plățile subvențiilor fermierilor români. Și am luat această decizie”.

Chestionat de jurnaliști dacă s-a consultat cu liberalii în această privință, Florin Barbu a spus că „funcția de director general al APIA este funcție publică, nu este funcție politică”.

Întrebat, de asemenea, despre plângerea făcută la DNA de șeful demis al APIA pentru că ar fi fost constrâns să deblocheze plățile pentru stuful din Delta Dunării, ministrul Agriculturii a răspuns: „Da a facut-o acum o lună de zile, întrebați-l pe domnul Lupu (n.r. - dacă a fost demis pentru plângerea la DNA) Eu sunt ministrul Agriculturii, APIA se ocupă de plățile subvențiilor fermierilor români”.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seară, de ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, motivul invocat fiind „întârzierile la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem”.

El a susținut că foarte mulţi fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenţie.

G4Media.ro a scris, citând surse, că șeful APIA, Ionuţ Lupu, făcuse în urmă cu câteva săptămâni o plângere la DNA în care a denunţat presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plăţile pentru stuful din Deltă.

APIA București, condusă de liberalul Ionuţ Lupu, a blocat recent o cerere de plată de peste 5 milioane de euro în afacerea legată de stuful din Delta Dunării, cerută de firme care erau controlate de fiul liderului PSD Paul Stănescu și un fost consilier al senatorului social-democrat. Și Parchetul European a intrat pe fir, potrivit Știrile Pro TV. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost cel care a promovat o modificare legislativă ce transformă terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții.

Potrivit unor informaţii apărute în spaţiul public, fiul lui Paul Stănescu urma să fie beneficiar al unor subvenţii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, declarând că a aflat din presă despre această situaţie. El a anunţat atunci că toate reclamaţiile care au venit la minister pe acest subiect au fost transmise Corpului de control al ministerului, care va face verificările.

Afacerea „Stuful din Deltă”, legată de familia baronului PSD Paul Stănescu, blocată de APIA. Implicarea lui Florin Barbu

APIA București, condusă de liberalul Ionuţ Lupu, a blocat recent o cerere de plată de peste 5 milioane de euro în afacerea legată de stuful din Delta Dunării, cerută de firme care erau controlate de fiul liderului PSD Paul Stănescu și un fost consilier al senatorului social-democrat. Și Parchetul European a intrat pe fir, potrivit Știrile Pro TV. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost cel care a promovat o modificare legislativă ce transformă terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții.

Potrivit unor informaţii apărute în spaţiul public, fiul lui Paul Stănescu urma să fie beneficiar al unor subvenţii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, declarând că a aflat din presă despre această situaţie. El a anunţat atunci că toate reclamaţiile care au venit la minister pe acest subiect au fost transmise Corpului de control al ministerului, care va face toate verificările, iar raportul final va fi făcut public.

Agenția pentru Plăți în Agricultură și Comisia Europeană au început să facă verificări după ce două firme în care erau acționari și fiul liderului PSD Paul Stănescu, Ștefan Stănescu, și soția unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu.

Echipa „România, te iubesc!” arăta într-o anchetă din octombrie 2023 cum o modificare legislativă promovată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, transforma terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții.

La inițiativa social-democratului Florin Barbu, pe vremea când era șeful comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, în octombrie 2023, Parlamentul a modificat pe ascuns o lege prin care zeci de mii de hectare de teren din Delta Dunării erau transformate în pajiște.

Proiectul a fost votat rapid de parlamentari și ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Cele două firme care controlau tăierile de stuf din Deltă au depus acte pentru a primi banii europeni, iar după difuzarea anchetei Ștefan Stănescu și soția preotului au ieșit din acționariatul celor două societăți.

Florin Barbu a spus că nu știa că fiul lui Stănescu era în acționariat

„Nu știam că fiul dlui Paul Stănescu este în aceste societăți pentru care UE a dat aprobare pentru plata pășunilor cu stuf în România. Corpul de control verifică documentele pentru legalitate privind subvențiile. Nu vorbim numai de stuf, nu numai de vaca de lapte, nu vorbim doar de vegetal, este pentru toate subvențiile din România”, a declarat Florin Barbu, citat de Digi24.

La Agenția pentru Plăți în Agricultură a fost depusă o cerere de plată pentru 36.000 de hectare de stuf din Delta Dunării, suma ridicându-se la peste 5 milioane de euro, potrivit Știrile Pro TV. Plata a fost blocată în contextul suspiciunilor semnalate de ancheta „România, te iubesc!”.

APIA a oprit plata subvenției pentru că banii se plătesc firmelor care au concesionate suprafețe de teren, nu activitatea desfășurată pe aceste suprafețe, iar cele două societăți nu au concesionat de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării suprafețele acoperite de stuf, ci doar activitatea de recoltare a stufului, potrivit informațiilor G4Media.

APIA Tulcea a aprobat acordarea subvențiilor, dar APIA București a început verificări pentru a vedea dacă instituția a procedat corect.

Semne de întrebare în privința cererii depuse pentru subvenții

Șeful APIA, Ionuț Lupu, a arătat că sunt multe semne de întrebare pe care le ridică dosarul depus de cele două firme. Acestea nu au concesionat terenul, așa cum prevede legea, și nici recoltarea cantității de stuf verde pretinse nu era posibilă, pentru că din nou legea nu permite tăierea acestuia decât iarna, când e deja uscat și necomestibil pentru animale, notează și Digi24.

Florin Barbu a negat că i-ar fi cerut demisia lui Ionuț Lupu de la APIA, după ce a controlat situația acestor fonduri, mai notează Digi24.

Paul Stănescu este senator PSD din 2016, secretar general al partidului condus de Marcel Ciolacu, lider al PSD Olt și fost președintele al Consiliul Județean Olt.

Este unul dintre cei mai puternici și influenți lideri PSD și un apropiat al Gabrielei Firea, fost ministru al Familiei și actual senator PSD.

Florin Barbu, actualul ministru al Agriculturii, a fost propulsat în Guvern de către Paul Stănescu, potrivit presei centrale.