Când vine vorba de șofatul în siguranță, printre cele mai importante aspecte care vă asigură călătorii cât mai plăcute se datorează alegerii unor anvelope potrivite. Dacă vă numărați printre pasionații de condus sau vă aflați la început de drum când vine vorba de experiența personală la volan, atunci aflați că acest articol vă este dedicat.

AnvelopeFoto: eMAG

În rândurile ce urmează ne propunem să vă ajutăm să vă alegeți un set de cauciucuri perfecte în funcție de inscripțiile găsite pe acestea. Veți afla care este lista cu cele 12 criterii de care trebuie să țineți cont, ce semnifică cifrele inscripționate pe roată dar și care sunt indicii de viteză pe care să-i luați în considerare. Astfel, la final, suntem convinși că veți reuși să luați cea mai bună decizie, atât pentru confortul dumneavoastră din timpul condusului cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Să începem!

Deși iarna se apropie de sfârșit, acest lucru nu înseamnă că a sosit deja momentul să vă schimbați anvelopele. Însă, dacă vă doriți să vă interesați din timp ce fel de cauciucuri vi s-ar potrivi vara aceasta, sau pur și simplu vreți să aflați mai multe informații din acest domeniu, atunci cu siguranță sfaturile oferite de noi vă vor satisface. Fie că veți alege un set de roți Michelin sau poate optați unele de la un brand mai puțin cunoscut, mai întâi de toate trebuie să luați în calcul câteva criterii de alegere. Este foarte important să știți să citiți corect un cauciuc, de aceea, în continuare, vrem să vă prezentăm lista de criterii promise, pentru a vă ajuta în această direcție. Haideți să aflați în ce constă citirea anvelopelor.

Criterii de luat în considerare când citiți un cauciuc

După cum vă spuneam și la început, siguranța la volan este crucială, atât pentru viața dumneavoastră cât și pentru a celorlalte persoane cu care sunteți în mașină. Pentru a vă asigura că achiziționați cel mai bun set de anvelope, iată ce criterii trebuie să luați în considerare:

1. Să alegeți dimensiunea potrivită a cauciucurilor

2. Să citiți corect indicele de sarcină (conform tabelelor cu indici găsite în mediul online sau la serviceurile auto)

3. Să citiți corect indicele de viteză (tot conform tabelelor dedicate, ca și în cazul precedent)

4. Să țineți cont de modelul cauciucului, în funcție de nevoile personale

5. Să țineți cont de compoziția sa

6. Să observați numărul de aprobare ECE, la standard european

7. Să observați indicatorul „OUTSIDE” sau „INSIDE” al cauciucului, pentru a vedea cum se poziționează acesta pe mașină

8. Să țineți cont de presiunea maximă acceptată de roată

9. Să observați țara de fabricație

10. Să observați numele producătorului

11. Să găsiți poziționarea indicatorilor de uzură

12. Să găsiți poziționarea indicatorului DOT (Department of Transportation), care vă arată săptămâna și anul la care a fost fabricată roata.

Acum că ați aflat care sunt criteriile care vă ajută să reperați toate informațiile de pe anvelope, trecem la descifrarea inscripțiilor numerice de pe acestea.

Semnificația cifrelor de pe roată

Cumva ați văzut prin magazine cauciucuri de iarnă 195 65 r15 și v-ați întrebat ce semnifică fiecare pereche de cifre în parte? Ei bine, iată că veți afla acum. Fiecare număr are rolul său și vă va ajuta să vă alegeți roțile perfecte, de fiecare dată. Iată cum le puteți descifra:

- 195: reprezintă lățimea roții alese, în milimetri. Aceasta este măsurată simplu, de la un capăt la altul, fără a pune la calcul dimensiunea jantelor, a striațiilor sau a benzilor de protecție.

- 65: reprezintă înălțimea roții alese. - Litera R reprezintă faptul că roata dumneavoastră este una radială și anume, că dispune de o carcasă în raze și de o centură metalică pentru fixarea benzii de rulare.

- 15: reprezintă diametrul jantelor compatibile cu roata, în inchi. Acum că ați reușit să descifrați și genul acesta de inscripții de pe cauciucuri, tot ce vă rămâne de făcut este să alegeți setul perfect și în funcție de indicele de viteză.

Cum citiți indicele de viteză

Este foarte important să alegeți un set de cauciucuri cu indice de viteză adecvat stilului dumneavoastră de condus. Dacă achiziționați un set prea puțin capabil, veți întâmpina probleme în timpul șofatului și puteți risca să faceți accident. Suntem convinși că nimeni nu își dorește acest lucru, așa că haideți să aflați cum citiți indicele în cauză, pentru a alege roțile potrivite.

Indicele de viteză se regăsește la finalul inscripției numerice despre care vă vorbeam mai devreme. De exemplu, puteți întâlni anvelope de tipul 195 65 r15 91T. În cazul acesta, „T-ul” va reprezenta indicele nostru. Iată și o listă ce vă enumeră fiecare literă în parte, alături de capacitatea ei.

- Pentru mașini mici: F și G – până la 90 km/oră.

- Pentru camioane și autoturisme grele: J, K, L, M – până la 130 km/oră.

- Pentru autoturisme comerciale ușoare: N, P și S – până la 180 km/oră.

- Pentru SUV-uri și autoturisme de teren: Q, R și S – până la 180 km/oră.

- Pentru vehicule cu capacitate cilindrică mică și medie: T, U și H – până la 210 km/oră.

- Pentru vehicule puternice, cu tracțiune 4x4: V – până la 240 km/oră.

- Pentru vehicule sportive: ZR, W și Y – până la 300 km/oră.

Iată că ați reușit să descifrați și indicele de viteză. Acum, tot ce vă rămâne de făcut după aflarea informațiilor de la noi, este să vă hotărâți asupra setului de cauciucuri potrivite și să vă bucurați de condus în siguranță.

Acestea fiind spuse, iată-ne ajunși la final. Sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că v-am ajutat pe deplin cu informațiile oferite. Pentru și mai multe sfaturi, nu ezitați să navigați mediul online. Vă dorim happy driving!