Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a decis să doneze premiul de 30.000 de euro primit la Timișoara, după ce anterior ceruse Centrului pentru Anticorupție de la Chișinău clarificări pentru a afla dacă poate primi premiul sau nu, scrie News.ro.

Maia Sandu, premiul Timisoara pentru Valori EuropeneFoto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

„Preşedinta Maia Sandu donează Premiul „Timişoara pentru Valori Europene" organizaţiei „Prietena Mea", fondată de Ludmila Adamciuc. Asociaţia Obştească „Prietena Mea" are misiunea de a creşte gradul de acceptare a dizabilităţilor prin informare, sensibilizare şi abilitare atât a părinţilor copiilor cu nevoi speciale, cât şi a societăţii”, transmite Preşedinţia Republicii Moldova.

Maia Sandu afirmă că asociaţia „Prietena Mea" este vocea copiilor cu sindromul Down şi promovează incluziunea lor, ca ei să trăiască în familii şi comunităţi armonioase. Fiecare copil are nevoie de dragostea celor din jur pentru a creşte, a se dezvolta şi a fi fericit".

Asociaţia pentru Promovarea Timişoarei va transfera direct banii Asociaţiei Obşteşti „Prietena Mea".

Controversele premiului primit de Maia Sandu la Timișoara

Maia Sandu a primit la 13 ianuarie premiul „Timişoara Pentru Valori Europene”, care este însoţit de suma de 30.000 euro.

Ca urmare a apariţiei unor polemici pe această temă, Preşedinţia Republicii Moldova a cerut lămuriri în acest sens Centrului Naţional Anticorupţie, care a stabilit că Maia Sandu poate să primească premiul, întrucât termenul de „premiu” nu se regăseşte în lista celor care se circumscriu noţiunii de „cadou”.

Premiul a deranjat la Moscova, unde purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a comentat pe larg pe această temă, în briefingul său din 17 ianuarie, cu acuzaţii la adresa Maiei Sandu, care ar facilita „colonizarea” Moldovei de către România.

Citește și: