Guvernul a aprobat vineri acordarea de granturi de studii fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă, pentru programul de studii de an pregătitor de limba română, organizat de instituții de învățământ superior de stat din România, în favoarea unor cetățeni români și a membrilor de familie ai acestora, români de pretutindeni sau cetățeni străini, care au fost evacuați din Fâșia Gaza.

Cetateni romani, evacuati din Fasia GazaFoto: MAE

Numărul estimat este de 12 beneficiari, costurile suportate de Ministerul Educației este de 85.452 lei. Aceștia vor beneficia de grant de studii, subvenție pentru cămin, pentru cazare în căminele instituțiilor de învățământ superior, dacă este cazul, în limita locurilor rămase disponibile, facilități de transport.

Alocarea granturilor se realizează cu încadrare în bugetul alocat Ministerului Educației pentru anul universitar 2023-2024.

Ca urmare a deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați în România din Fâșia Gaza, începând cu luna noiembrie 2023, cu sprijinul autorităților române.

O parte dintre aceștia au solicitat înmatricularea la programul de studii de an pregătitor de limba română pe locurile alocate românilor de pretutindeni. Pentru o bună integrare în societatea românească, aceștia doresc să își continue studiile în România.