Reabilitarea Vilei Lac 1, una dintre cele mai reprezentative clădiri de protocol la nivel înalt, construită în anul 1965 ar urma să fie reabilitată cu fonduri publice de peste 56 milioane de euro, potrivit unui proiect de act normativ scos în dezbatere publică. Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că nu consideră că acest proiect este o prioritate.

Marcel Ciolacu face declarații de presă la Guvern Foto: Inquam Photos / George Calin
  • „Nu cred că este o prioritate. Sunt de acord cu reabilitatea clădirii Guvernului României care va începe anul viitor și se va finanța integral din fonduri europene”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu, înainte de ședința de Guvern.

Când vor începe lucrările de reabilitare a Palatului Victoria, activitatea Guvernului se va muta la Parlament, într-una din clădirile Senatului, reabilitată cu fonduri UE pentru Ministerul Dezvoltării, care va rămâne în vechiul sediu până când Guvernul își va relua activitatea la Palatul Victoria.

Reabilitarea Vilei Lac 1 s-ar face cu fonduri publice de peste 280 milioane de lei

Un proiect de Hotărâre scos în dezbatere publică prevede reabilitarea, modernizarea, consolidarea construcției existente, refacerea peisageră curte, refacere împrejmuire pe aliniamentul stradal și dotări la imobilul Vila Lac 1.

  • „Imobilul Vila Lac 1 este un obiectiv de interes public, a fost construit în anul 1965, şi este unul dintre cele mai reprezentative obiective de reprezentare şi protocol, fiind dotat cu spații de cazare, săli de conferință şi evenimente - spații frecvent utilizate în cadrul activităților de reprezentare şi protocol la nivel înalt (...)
  • În prezent, imobilul funcționează în regim de avarie necesitând eforturi mari din partea instituţiilor statului pentru a se asigura pe de-o parte desfăşurarea efectivă a activităților de reprezentare şi protocol, dar și pentru asigurarea pazei şi integrității fizice a demnitarilor care participă la aceste activități”, se arată în nota de fundamentare.

VEZI PROIECTUL DE HG PRIVIND REABIULITARE VILA LAC

Valoarea totală a investiției, care va fi gestionată de Compania Națională de Investiții (CNI) este estimată la peste 280 milioane de lei (peste 56 milioane euro), pentru o perioadă de 2 ani.

Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării și prin bugetul SGG, alocat pentru Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”.