Premierul Marcel Ciolacu a fost primit joi la Vatican de Papa Francisc, în cadrul vizitei de lucru la Roma, unde va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei. „Astăzi am avut ocazia specială să discut la Vatican cu Sanctitatea Sa Papa Francisc și să-i exprim recunoștința pentru sprijinul acordat comunităților românești din Italia și din întreaga Europă”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu si Papa FranciscFoto: Guvernul Romaniei

Premierul a publicat pe pagina sa de Facebook imagini de la întâlnirea cu Suveranul Pontif:

Imagini video de la întâlnirea delegației române cu Papa Francisc

Ciolacu, întâmpinat de premierul Italiei, Giorgia Meloni

Tot joi, premierul Marcel Ciolacu a fost întâmpinat de premierul Republicii Italiene, Giorgia Meloni.

Premierul Marcel Ciolacu va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental.

Premierul va avea convorbiri cu premierul Italiei, Georgia Meloni, şi va participa la întrevederea în plenul celor două delegaţii oficiale şi la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale sectoriale.

Cu ocazia reuniunii va fi semnată Declaraţia actualizată a Parteneriatului Strategic Consolidat, care stabileşte priorităţile de cooperare pentru perioada următoare în baza convergenţei de interese între cele două state, precum şi mai multe documente de cooperare bilaterală sectorială în domenii precum antreprenoriat şi IMM, turism, protecţia civilă.

Tot joi va avea loc la Roma și un forum economic româno-italian la care vor participa Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor și infrastructurii, Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe, Ştefan-Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului.

Conform Guvernului, în plan economic, Italia este de mai mulţi ani al doilea partener comercial al României, cu o pondere în schimburile comerciale totale al ţării noastre de aproximativ 9,5%.

Datele pentru primele zece luni ale anului 2023 arată o nouă creştere a comerţului bilateral, de aproximativ 3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, atingând valoarea nominală de 16,9 miliarde de euro.