Autoritatile au realizat propriul bilant, dupa simularea generala pentru summit-ul NATO, organizata ieri in capitala. Concluzia: simularea si-a atins scopul si a fost un succes. La simularea de ieri au participat si oficiali ai securitatii NATO, care au remarcat capacitatea de coordonare a autoritatilor romane, anunta Realitatea Tv. Simularea a dat, insa, peste cap circulatia din Bucuresti, unde chiar si unele ambulante au ramas blocate in trafic. Mai mult, soferii bucuresteni au acuzat faptul ca nu li s-a spus nici macar pe unde trebuie sa ocoleasca pentru a ajunge la destinatie.

Si traficul aerian a fost perturbat din cauza repetitiilor. Trei zboruri nu au decolat la ora programata pentru ca multi pasageri nu au reusit sa ajunga la timp. De asemenea, o cursa a fost anulata.

Oficialii NATO au remarcat, insa, faptul ca masurile de securitate nu au fost agresive. Concluzia sefilor de securitate a NATO a fost ca zonele restrictionate nu au fost excesive fata de alte reuniuni de acest gen, iar comandamentul summit-ului le multumeste cetatenilor pentru intelegere.

Pentru a vedea exact care ar putea fi eventualele probleme ce ar putea aparea in timpul reuniunii, autoritatile au solicitat institutiile la maximum, concentrand evenimentele care au loc in 4 zile, in doar 9 ore. Culoarul unic, realizat intre Aeroportul Otopeni si Palatul Parlamentului, a devenit ieri functional, iar accesul altor masini decat cele implicate in repetitie a fost interzis. Peste 60 de coloane oficiale au parcurs traseul stabilit pentru a ajunge la destinatie la intervale de timp foarte scurte, bine determinate.

In ciuda nivelului ridicat de alerta, cetatenii nu au intrat in panica, pentru ca prezenta lunetistilor a fost extrem de discreta. Toate actiunile au fost monitorizate intr-un punct unic de comanda, format din ofiterii SPP, SRI, SIE, MIRA si MAPN.