"Ne asteptam nu numai din partea Romaniei, dar din partea tuturor aliatilor sa dea mai multe trupe", a declarat Mihai Carp, adjunct al sectiei de gestionare a crizelor din cadrul Diviziei Operatii din Cartierul International NATO, la Discutia Saptamanii realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. El a precizat ca este probabil ca la summit-ul NATO de la Bucuresti mai multe tari, intre care si Romania, sa anunte suplimentarea trupelor in Afganistan. Potrivit AFP, presedintele Traian Basescu a declarat joi ca Romania isi va mari contingentul din Afganistan, de la 500 la 780 de militari, insa oficialul NATO afirma ca ar putea fi vorba de o noua suplimentare a trupelor. Comentatorul Christian Mititelu este de parere ca "e important pentru prestigiul Romaniei sa fie in grupul tarilor care anunta acum ca vor suplimenta trupe in Afganistan."

Mihai Carp a precizat ca stie ca semnalele sunt bune cu privire la suplimentarea fortelor romanesti din cadrul NATO, dar nu are informatii cu privire la cele din coalitia americana.

  • "Exista angajamentul Romaniei in cadrul fortelor NATO in Afganistan si exista si un angajament romanesc in cadrul coalitiei americane in Afganistan. Dar nu trebuie sa facem o prea mare distinctie intre cele doua misiuni, fiindca la urma urmei prezenta militara internationala in ansamblu in Afganistan urmareste acelasi scop. Deci daca Romania isi va spori si contributia in cadrul coalitiei americane sunt convins ca asta ar putea fi mentionata intr-o convorbire bilaterala, dar din punct de vedere NATO, ne intereseaza misiunea NATO sub comandamentul ISAF. (...) In ceea ce priveste NATO, am auzit ca semnalele sunt bune, in ceea ce priveste coalitia americana nu sunt in cunostinta de cauza."

Adjunctul sectiei de gestionare a crizelor din cadrul Diviziei Operatii din Cartierul International NATO nu stie insa despre cati militari in plus fata de cei 280 este vorba.

  • "Cred ca discutia despre un soldat plus-minus sau despre o contributie de 20 sau 200 nu este intotdeauna foarte folositoare. E important ca calitatea angajamentului sa fie buna si fiecare tara evident ca va contribui cu cat poate si in conformitate cu resursele sale si cu hotararea politica suverana care fiecare capitala o ia."

Carp crede ca aceeasi decizie va fi luata si de alti aliati din cadrul NATO.

  • "Ne asteptam nu numai din partea Romania, dar din partea tuturor aliatilor sa dea mai multe trupe. Este un apel care a fost lansat de secretarul general de mai multa vreme si speram sa vedem un angajament mai ferm si niste contributii suplimentare la Bucuresti din partea tuturor."

Christian Mititelu: In Afganistan, credibilitatea NATO este in joc

Comentatorul Christian Mititelu este de parere ca Romania are nevoie sa trimita trupe suplimentare in Afganistan.

  • "Dupa parerea mea, credibilitatea NATO-ului este in joc pentru ca, in special din cauza razboiului din Irak, aliatii NATO nu au putut deplasa suficiente trupe in Afganistan pentru a rezolva din punct de vedere militar situatia, asa incat efortul de reconstructie pe care tot NATO il duce in paralel alaturi de alte tari din afara Aliantei NATO sa poata continua si sa poata da roade. E important pentru prestigiul Romaniei sa fie in grupul tarilor care anunta acum ca vor suplimenta trupe in Afganistan.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost seful de stat care a declarat ca va cere, in cadrul summit-ului de la Bucuresti, suplimentarea trupelor NATO in Afganistan. Potrivit Agentiei France Press, ofiteri superiori din cadrul ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate) au declarat ca au nevoie de 6000-10000 de militari suplimentari pentru a lupta impotriva talibanilor.

In afara Romaniei, care, potrivit Agentiei France Press, va trimite 280 de militari in plus, Franta isi va suplimenta trupele cu 1000 de soldati, Belgia va trimite patru avioane F16 cu 140 de miliari, iar Polonia opt elicoptere, patru Mi-8 si patru Mi-24, impreuna cu 400 de militari.