Chirurgul Cristian Paleru din grupul celor patru medici de la Institutul „Marius Nasta” din Capitală arestați pentru luare de mită și cărora procurorii le-au pus sechestru pe sume și bunuri de 800.000 de euro a fost condamnat luni la trei ani de închisoare cu suspendare. Paleru a primit această pedeapsă după ce a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, fiind primul medic român acuzat de corupție care a recunoscut că și-ar fi adunat averea în mod ilegal, inclusiv prin mita primită de la pacienți.

Intervenție chirurgicalăFoto: Mark Thomas / Sciencephoto / Profimedia Images

Tribunalul București a confirmat luni acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Parchetul de către medicul specializat în chirurgie toracică, prin acest acord el acceptând și confiscarea extinsă a peste 700.000 de lei, bani pe care i-ar fi câștigat ilegal.

Astfel, medicul chirurg de la Institutul „Marius Nasta” din Capitală a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Acestuia îi este interzis să își exercita profesia de medic în sistemul public de sănătate pe o perioadă de doi ani și jumătate.

De asemenea, pe durata termenului de supraveghere medicul are obligația să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională, precum și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile la un centru de plasament al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Decizia instanței nu este definitivă.

Medicul s-a aflat în arest în perioada 20 septembrie - 24 octombrie 2023.

Săptămâna trecută, un medic rezident de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la doi ani închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că a primit în mai multe rânduri mită de la pacienţi.

Este vorba de Jan Palade, medic rezident în chirurgie toracică, care face parte din grupul de doctori corupţi de la Institutul „Marius Nasta” destructurat de procurori în septembrie 2023 şi în care erau implicaţi doi profesori universitari: Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, decedat în octombrie 2023 într-un accident de maşină.

Potrivit documentelor de la instanţă, Jan Palade a încheiat un acord cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care a recunoscut că a primit mai multe sume de bani de la pacienţi internaţi la „Marius Nasta” pentru a fi supuşi unor intervenţii chirurgicale.

Conform datelor de la dosar, înainte de efectuarea unei operaţii, unul dintre membrii echipei medicale primea şpaga în plic, după care împărţea banii colegilor săi prin intermediul aplicaţiei Revolut.

CITEȘTE ȘI: Medicii corupţi de la „Marius Nasta” îşi împărţeau mita prin Revolut: „Vă trimit şi vouă nişte bani. Când avem de unde, avem”