​Guvernul va adopta joi schema de ajutor de stat "Creditul fermierului", care permite acces mai facil agricultorilor la finanțări. „Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1,95%/an.”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu.

Proteste ale fermierilor si transportatorilorFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit premierului, sprijinul este de maximum 280.000 euro pe cinci ani.

Ciolacu a spus că Guvernul va adopta joi și o altă măsură în sprijinul fermierilor care folosesc sistemul de irigații.

  • „Achităm și în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole.
  • În plus, am văzut cu toții, avem o veste bună și de la Bruxelles: după eforturile intense ale României și ale altor state europene, Comisia Europeană retrage proiectul controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noștri.
  • Este o victorie atât a guvernului, cât și a celor mai serioși europarlamentari români în a susține cu argumente solide interesele agriculturii naționale.”, a spus Ciolacu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste agricole.