Viceprimarul USR al Braşovului, Flavia Boghiu, şi şeful Serviciului Administrarea Patrimoniului din primărie sunt urmăriţi penal de DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzați că ar fi permis ilegal unei asociaţii să folosească gratuit imobilul „Catacombe Braşov”.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat marți că procurorii au început urmărirea penală împotriva Flaviei-Romona Boghiu, viceprimar al municipiului Braşov, şi a Cristinei Manolache, şef al Serviciului Administrarea Patrimoniului şi Urbanism Comercial (SAPUC) din Primăria Brașov, pentru abuz în serviciu.

Reacția Flaviei Boghiu

Flavia Boghiu a reacționat pe Facebook cu privire la acuzațiile DNA. Ea susține că ancheta a pornit în urma unei plângeri depuse la DNA de viceprimarul PNL Sebastian Rusu.

Ea susține că dacă dosarul va fi trimis în judecată își va da demisia din funcțiile pe care le deține.

  • „În anul electoral 2024, în urma unei plângeri făcute de viceprimarul PNL Sebastian Rusu și dezvoltatorul imobiliar Garbis Kehayian care voia să construiască blocuri pe dealurile Brașovului, am fost invitată astăzi la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință o calitate generică de suspect în dosarul Catacombelor de După Ziduri.
  • În 2021, Asociația Amural a desfășurat în Catacombele de După Ziduri un proiect cultural unic în România - Brașov Underground Museum, la a cărui inaugurare am fost prezentă în calitate de viceprimar cu atribuții în domeniul culturii. În urma acestui eveniment, în 2022, Viceprimarul PNL Sebastian Rusu mi-a făcut plângere penală.
  • Ironic este că Serviciul Administrare Patrimoniu și Urbanism Comercial, cel care se ocupă cu administrarea patrimoniului și ocuparea temporară a domeniului public se afla în subordinea dânsului. Acest dosar a fost clasat în 2022.
  • Ulterior, în urma unei noi plângeri făcute tot de viceprimarul Sebastian Rusu împotriva mea, dosarul a fost redeschis. Mai multe informații despre acest dosar nu vă pot oferi nici eu la acest moment”, a scris viceprimarul.

Flavia Boghiu susține că este nevinovată și că vrea ca dosarul să fie soluționat „cât se poate de repede”.

„Sunt nevinovată și voi colabora cu organele de anchetă în speranța ca acest dosar să fie soluționat cât se poate de repede, iar în acord cu principiile și valorile în care cred vă spun aici ca să rămână scris: În cazul în care acest dosar va fi trimis în judecată, îmi voi da imediat demisia din funcția de Viceprimar al Brașovului și din funcția de Consilier Local, dar și din toate funcțiile pe care le dețin în USR. Stau cu capul sus și mă pot uita în ochii oricui referitor la activitatea mea din acest mandat”, a mai scris viceprimarul.

Acuzațiile DNA la adresa Flaviei Boghiu

Conform procurorilor, în perioada 1 aprilie - 10 august 2021, încălcându-și atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi fără aprobarea Consiliului Local, Boghiu și Manolache ar fi permis unei asociații, în mod nelegal şi cu titlu gratuit, să folosească imobilul denumit „Catacombe Braşov”, aflat în proprietatea Primăriei Braşov, pentru organizarea unor evenimente”.

DNA mai spune că, prin acest demers, Primăriei Braşov i-ar fi fost produs un prejudiciu total de 304.010 de lei, „concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru asociaţia respectivă”.