Primarul PSD din Botoşani, Cosmin Andrei, cercetat sub control judiciar de DNA după ce i-ar fi dat unei candidate la un post de consilier lista cu subiectele, iar aceasta a luat fraudulos concursul, ar fi fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie chiar de soţul femeii, cu care edilul ar fi fost în relaţii apropiate, potrivit ordonanței procurorilor.

Cosmin Andrei, primarul PSD din Botoșani, dus la audieri la DNAFoto: AGERPRES

DNA a anunțat vineri că primarul Botoșaniului, Cosmin Ionuț Andrei, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite.

Procurorii îl acuză pe primar că în vara lui 2021 i-ar fi dat unei candidate la un post de consilier lista cu subiectele, iar aceasta a luat fraudulos concursul.

Anchetatorii arată în ordonanţă că, din primele verificări, reiese că soţul candidatei a intrat în posesia documentelor conţinând variantele de subiecte ce îi fuseseră furnizate soţiei sale cu o zi înainte de susţinerea examenului, scrie Agerpres.

  • „Potrivit procesului-verbal din data de 25 ianuarie, ofiţerul de poliţie judiciară delegat în cauză a luat legătura, telefonic, cu numitul Cristian-Maricel Hriţcu, care i-a precizat faptul că în prezent se află la muncă în Italia, fiind şofer pe TIR şi că deţine nişte înscrisuri reprezentând subiectele la examenul din 26 august 2021 susţinut de soţia sa Cristina-Geanina Hriţcu pentru ocuparea unui post la Direcţia Taxe şi Impozite Locale Botoşani.
  • Aceste înscrisuri le are de la soţia sa, care le-a primit în vara anului 2021 şi pe care le-a adus la imobilul reprezentând domiciliul conjugal, înscrisuri pe care, ulterior, Cristian-Maricel Hriţcu le-a luat şi le-a depozitat într-un imobil din municipiul Botoşani la care are acces prietenul său”, se menţionează în document.

Conform ordonanţei, candidata a recunoscut că ar fi primit subiectele de la edilul municipiului Botoşani, spunând că a rătăcit prin casă documentele, pe care le-ar fi găsit apoi și le-ar fi luat soțul său.

  • „Fiind audiată în data de 25 ianuarie, martora Cristina-Geanina Hriţcu a confirmat primirea variantelor de subiecte propuse de membrii comisiei de concurs din 26 august 2021, cu o zi înaintea susţinerii examenului, respectiv în data de 25 august 2021, direct de la primarul municipiului Botoşani, Cosmin-Ionuţ Andrei, cu care martora se afla în relaţii apropiate.
  • Martora a precizat că în vara anului 2021 a purtat discuţii cu primarul municipiului Botoşani, Cosmin-Ionuţ Andrei, referitoare la posibilitatea ocupării unuia dintre cele trei posturi scoase la concurs în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe, unitate aflată în subordinea primăriei.
  • Martora i-a transmis primarului faptul că ar ajuta-o dacă materialul de învăţare s-ar restrânge la anumite variante de subiecte.
  • În acest context, chiar înainte de ziua susţinerii concursului, primarul Cosmin-Ionuţ Andrei i-a dat nişte înscrisuri tehnoredactate conţinând variantele de subiecte ce urmau a fi date la concurs, sens în care s-a întâlnit cu acesta, în oraşul Botoşani, într-un loc stabilit de cei doi. (...)
  • Martora arată că ulterior a rătăcit prin casă înscrisurile pe care le-a primit de la primarul Cosmin-Ionuţ Andrei reprezentând variantele de subiecte, acestea fiind găsite, apoi, de către soţul ei, care în vara anului 2023 i-a confirmat că înscrisurile se află la el, în păstrare”, arată procurorii.

Cosmin Andrei este președintele Organizației Municipale PSD Botoșani din octombrie 2023.

A fost ales primar pe lista PSD în 2020. Acesta se află la primul mandat, după ce a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Botoșani timp de opt ani.

Cosmin Andrei nu deține terenuri sau proprietăți, potrivit declarației de avere. În schimb, apare un împrumut de 50.000 de lei pe care l-a acordat în nume personal, însă la beneficiar apare tot numele lui. În ceea ce privește veniturile edilului, acesta a încasat 154.261 de lei, indemnizația de primar.