Un incendiu violent a izbucnit joi seară în localitatea Gura Văii, din județul Mehedinți, la un transformator electric de mare putere aparținând de Hidrocentrala Porțile de Fier 1.

Incendiu la Portile de FierFoto: captura video

22:33 La rândul său, Ministerul Energiei a informat că, „la ora 20:30, la CHE Portile de Fier I a izbucnit un incendiu la una dintre trecerile izolante de 220 kV ale Trafo bloc 5, aferent grupului TH5”, iar pentru ca pompierii să poată interveni, „au fost oprite grupurile adiacente TH4 si TH5”.

Nu s-au înregistrat victime, iar incendiul a fost stins, a precizat ministerul.

22:00 ISU Mehedinți anunță că, „datorită intervenției operative a salvatorilor, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat”.

„Se acționează în continuare pentru lichidarea incendiului”, mai transmite ISU, precizand că „nu sunt victime”.

Incendiul se manifestă violent, cu flacără deschisă, a transmis ISU.

La fața locului au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD.

De asemenea, în sprijinul echipajelor mehedințene s-a dispus suplimentarea forțelor de intervenție cu 1 autospecială de stingere de la ISU Caraș-Severin, 2 autospeciale de stingere de la ISU Dolj, 1 autospecială de stingere de la ISU Gorj și 1 autospecială cu pulbere de la ISU Timiș.

UPDATE Potrivit IGSU, întrucât temperaturile în zona de intervenţie sunt foarte ridicate, echipajele de stingere acţionează pentru răcirea întregii zone, astfel încât să fie evitată reaprinderea uleiului din transformator. Incendiul este lichidat.

La acest moment, nu sunt consemnate victime, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți.

Hidroelectrica: „Sunt depuse toate eforturile pentru a minimiza impactul acestui incident pentru partea de producție”

UPDATE Din motive de precauție și pentru a facilita intervenția pompierilor, grupurile adiacente celui la care sa produs incidentul, respectiv HA4 și HA6, au fost temporar oprite. „Acestea sunt in proces de repornire și vor fi repuse în funcțiune imediat ce condițiile de siguranță sunt îndeplinite 100%”, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

În cursul dimineții de vineri se va efectua o evaluare a pagubelor, iar ulterior „vor fi luate toate măsurile necesare pentru repararea reprerelor afectate și restabilirea condițiilor normale de lucru”. „În aceste momente, siguranța angajaților și a comunității este prioritară pentru Hideoelectrica și sunt depuse toate eforturile pentru a minimiza impactul acestui incident pentru partea de producție”, se mai arată în comunicat.

Funcționarea sistemului energetic național nu a fost afectată de incident, mai precizează Hidroelectrica.