Un cetățean olandez a murit luni în Munții Țarcu după ce a fost surprins de o avalanșă. El participa, alături de alți patru schiori, la o expediție extremă pe crestele înzăpezite, unde se poate ajunge doar cu elicopterul. În grup se afla și Cristian Dunca, fiul șefului Consiliului Județean Caraș Severin, Rome Dunca, a cărui firmă a organizat și transportat pasionații de ski extrem în zona unde zăpadă era neatinsă, potrivit Știrile TVR.

HeliskiFoto: Udo Bernhart / DPA / Profimedia

Turistul, în vârstă de 44 de ani, Lars Schmittmann, lucra în industria televiziunii şi entertainmentul, la mari companii din Olanda și era un pasionat al sporturilor extreme, inclusiv de heliski, o formă de ski extrem ce presupune transportatul cu un elicopter în zonele montane izolate pentru practicarea sportului, notează Observator News.

El a plecat luni dimineață împreună cu alți 4 schiori în expediție pe Vârful Căleanu, din Munții Țarcu. După ce elicopterul i-a lăsat în zona izolată, bărbații au fost surprinși de alunecarea unui strat de zăpadă.

Trei turiști olandezi au fost prinși sub nămeți. Doi dintre ei au reușit să iasă, însă Lars Schmittmann a stat sub omăt 15 minute, a fost dus la spital, dar nu a mai putut fi salvat.

„Avalanşa s-a produs chiar din zona vârfului din câte am înţeles. Din cauza faptului că schiorii probabil au atins un strat de zăpadă proaspăt care a alunecat pe un strat mai vechi şi a antrenat la vale o cantitate mare de zăpadă. Doi dintre ei au reşit să iasă la timp de sub zăpadă”, a declarat Cornel Galescu, șef Salvamont Caraș Severin.

Acesta a mai precizat că e prima dată când aude despre un astfel de incident și că din câte știe expedițiile în astfel de zone sunt conduse de ghizi specializați.

Firma care a organizat expediția a fost fondată de Romeo Dunca, cunoscut om de afaceri şi preşedinte al Consiliului Județean Caraș-Severin. Pasionații de heliski plătesc pentru pachetele turistice de acest fel în România între 300 și 2.600 de euro.

Romeo Dunca a transportat schiorii pe vârful muntelui cu elicopterul

La manşa elicopterului care a dus grupul pe vârful muntelui, la peste 2.000 de metri, și apoi a transportat victima la spital s-a aflat chiar Romeo Dunca, informație cofirmată de șeful CJ Caraș-Severin pentru televiziunea publică.

„L-a luat avalanșa pe un băiat și l-am dus eu la spital. Eu l-am luat de-acolo, de pe munte”, a declarat șeful CJ Caraș Severin.

Romeo Dunca afirmă că fiul său, Cristian, i-ar fi spus că victima este cea care a provocat avalanșa, potrivit Reper24.

Acum doi ani, lui Cristian Dunca i s-a deschis dosar penal după ce a lovit un copil cu maşina şi a fugit de la locul accidentului.

Romeo Dunca, pasionat de sporturi extreme, a investit 1,3 milioane de euro în proiectul din masivul Ţarcu, potrivit Observator News.

Șeful CJ Caraș-Severin are o cabană în zonă pe care a construit-o ilegal în urmă cu opt ani, lucru recunoscut de politician. Atunci a primit o amendă modică de numai o mie de lei.

Romeo Dunca este un apropiat al fostul ministru de interne, Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin, conform presei locale.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și încearcă să afle acum în ce circumstanțe s-a petrecut tragedia din Munții Țarcu, unde turistul olandez a fost surprins de avalanșă.