Yogy, un urs brun de 43 de ani, a murit luni dimineață la Sanctuarul Libearty din Zărnești, au anunțat reprezentanții asociației „Milioane de prieteni” Brașov.

urs brunFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Yogy este considerat cel mai vârstnic din România și probabil al doilea cel mai în vârstă din lume.

Yogy a fost dus la Sanctuarul Libearty din Sibiu după ce a stat mai bine de 30 de ani la Grădina Zoologică din municipiul de la râul Cibin.

Chiar dacă avea o vârstă înaintată, ursul brun era plin de energie și majoritatea timpului îl petrece explorând pădurea din jurul Sanctuarul Libearty.

„Salvat după 30 de ani de captivitate la Zoo Sibiu, Yogy ne-a uimit mereu cu pofta lui de viață și curiozitatea de-a cunoaște fiecare petec de pământ din pădurea Sanctuarului AMP Libearty. Din păcate, la începutul verii trecute, semnele bătrâneții s-au făcut simțite. A început să meargă greu, să se ridice cu dificultate, așa că a fost retras într-un țarc mai mic unde starea de sănătate i-a putut fi monitorizată cu atenție. În ultima perioadă avea mai mereu nevoie de calmante de durere”, au transmis reprezentanții sanctuarului.

Sactuarul a fost înființat în 2005 de asociația „Milioane de prieteni” Brașov și a fost deschis publicului în 2008, situat în pădurea de pe dealul de la intrarea în orașul Zărnești, în apropiere de Brașov.

Sanctuarul Libearty din Zărnesti se întinde pe o suprafață de 69 de hectare de pădure fiind cea mai mare rezervație de urși bruni din lume și singura din România. Este casă pentru peste 100 de urşi bruni, toţi salvaţi de la o viaţă crudă şi abuzivă, în captivitate.