România trăiește, de cel puțin 15-20 de ani, cea mai bună perioadă a istoriei sale, una în care am reușit o recuperare nemaiîntâlnită a decalajelor istorice față de Vest, crede istoricul Bogdan Bucur.

romani la cumparaturi in hypermarket CarrefourFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Asta, deși țara noastră a avut cea mai grea tranziție din rândul statelor foste comuniste. Reforme lente și fără efecte, o economie încremenită în modelul socialist, scădere a nivelului de trai și două recesiuni la capetele primului deceniu postcomunist. Pe urmă, odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, România a intrat în ceea ce avea să devină o perioadă de creștere economică fulminantă și de recuperare a decalajelor față de Vestul Europei.

Cu tot cu „deceniul pierdut”, dacă tragem linie după primii 30 de ani de democrație și de economie de piață, bilanțul e cât se poate de clar: „Această țară aparține, pentru prima dată în întreaga ei istorie, din punct de vedere instituțional și civilizațional spațiului occidental. Este ceva excepțional!”

Citește pe Panorama.ro un interviu cu istoricul Bogdan Bucur, profesor în cadrul Departamentului de Sociologie al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, care face o radiografie a României, la trei decenii de la ieșirea din comunism.