Agenția pentru Plăți în Agricultură a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro în afacerea legată de stuful din Delta Dunării, cerută de firme care erau controlate de fiul liderului PSD Paul Stănescu și un fost consilier al senatorului social-democrat. Și Parchetul European a intrat pe fir, potrivit Știrile Pro TV. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat vineri că a dispus o anchetă a Corpului de control pentru a verifica legalitatea acordării acestor subvenții, după scandalul din spațiul public. Barbu este cel care a promovat o modificare legislativă ce transformă terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții, conform unei anchete „România, te iubesc!”.

Paul StanescuFoto: Agerpres

Agenția pentru Plăți în Agricultură și Comisia Europeană au început să facă verificări după ce două firme în care erau acționari și fiul liderului PSD Paul Stănescu, Ștefan Stănescu, și soția unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu.

Echipa „România, te iubesc!” arăta într-o anchetă din octombrie 2023 cum o modificare legislativă promovată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, transforma terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții.

La inițiativa social-democratului Florin Barbu, pe vremea când era șeful comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, în octombrie 2023, Parlamentul a modificat pe ascuns o lege prin care zeci de mii de hectare de teren din Delta Dunării erau transformate în pajiște.

Proiectul a fost votat rapid de parlamentari și ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Cele două firme care controlau tăierile de stuf din Deltă au depus acte pentru a primi banii europeni, iar după difuzarea anchetei Ștefan Stănescu și soția preotului au ieșit din acționariatul celor două societăți.

Florin Barbu spune că nu știa că fiul lui Stănescu era în acționariat

„Nu știam că fiul domnului Paul Stănescu este în aceste societăți pentru care UE a dat aprobare pentru plata pășunilor cu stuf în România. Corpul de control verifică documentele pentru legalitate privind subvențiile. Nu vorbim numai de stuf, nu numai de vaca de lapte, nu vorbim doar de vegetal, este pentru toate subvențiile din România”, a declarat Florin Barbu, citat de Digi24.

La Agenția pentru Plăți în Agricultură a fost depusă o cerere de plată pentru 36 de mii de hectare de stuf din Delta Dunării, iar suma s-ar ridica la peste 5 milioane de euro, potrivit unor surse citate de Știrile Pro TV.

Plata a fost blocată în contextul suspiciunilor semnalate de ancheta „România, te iubesc!”.

APIA a oprit plata subvenției pentru că banii se plătesc firmelor care au concesionate suprafețe de teren, nu activitatea desfășurată pe aceste suprafețe, iar cele două societăți nu au concesionat de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării suprafețele acoperite de stuf, ci doar activitatea de recoltare a stufului, potrivit informațiilor G4Media.

APIA Tulcea a aprobat acordarea subvențiilor, dar APIA București a început verificări pentru a vedea dacă instituția a procedat corect.

Afacerea „Stuful din Deltă” este cercetată acum și de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Semne de întrebare în privința cererii depuse pentru subvenții

Șeful APIA, Ionuț Lupu, susține că sunt multe semne de întrebare pe care le ridică dosarul depus de cele două firme. Acestea nu au concesionat terenul, așa cum prevede legea și nici recoltarea cantității de stuf verde pretinse era imposibilă pentru că din nou legea nu permite tăierea acestuia decât iarna, când e deja uscat și necomestibil pentru animale, notează și Digi24.

Florin Barbu a negat că i-ar fi cerut demisia lui Ionuț Lupu de la APIA, după ce a controlat situația acestor fonduri, mai notează Digi24.

Paul Stănescu este senator PSD din 2016, secretat general al partidului condus de Marcel Ciolacu, lider al PSD Olt și fost președintele al Consiliul Județean Olt.

Este unul dintre cei mai puternici și influenți lideri PSD și un apropiat al Gabrielei Firea, fost ministru al Familiei și actual senator PSD.

Florin Barbu, actualul ministru al agriculturii, a fost propulsat în Guvern de către Paul Stănescu, potrivit presei centrale.

Ce spune Ministerul Agriculturii

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a dispus o anchetă a Corpului de control în vederea verificării legalității acordării subvențiilor pentru paludicultură, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenții, a informat vineri instituția condusă de social-democrat. Ministrul agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte și inspectori Antifraudă.

„Reamintim că, pe parcursul elaborării fișelor de intervenție din cadrul PNS 2023-2027 au fost organizate mai multe reuniuni tehnice consultative, acestea având rolul de a asigura pe de o parte transparența procesului decizional în raport cu partenerii relevanți, si, pe de altă parte, de a îngloba contribuțiile acestora în procesul de elaborare a documentului programatic cu scopul asigurării eficienței și îmbunătățirii adresabilității viitoarelor intervenții.

Astfel, în cadrul acestui amplu proces de consultare, MADR a primit din partea mediului asociativ mai multe solicitări referitoare la posibilitatea de finanțare a activității de paludicultură – recoltarea stufului. Acest tip de sprijin se acordă și de către alte state din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Franța, Lituania sau Suedia”, precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă.

MADR spune că a făcut o analiză privind posibilitatea finanțării zonelor unde are loc activitatea de recoltare a stufului și a constatat următoarele:

  • Din materialele științifice elaborate de institutul de specialitate INCDDD Tulcea se constată că paludicultura are efecte benefice atât pentru mediu, cât și din punct de vedere economic.
  • Din punct de vedere economic, paludicultura poate contribui la producerea de biomasă, cerință esențială a Green Deal și a programului european Fit 55, poate conduce la producerea de îngrășământ organic natural, fiind astfel și o sursă pentru hrana animalelor din aceste zone.
  • Din punct de vedere al mediului, activitatea de paludicultură contribuie la sechestrarea dioxidului de carbon (cca. 10-16 t/ha anual) și a gazelor cu efect de seră în solurile organice, reprezentând o strategie inteligentă de luptă împotriva schimbărilor climatice, promovată prin Green Deal. În plus, această activitate contribuie la conservarea biodiversității în zona de protecție integrală Natura 2000 care constituie, de altfel și Patrimoniu UNESCO.
  • Din punct de vedere social, dat fiind că paludicultura este o activitate specifică Deltei Dunării subliniem importanța sa prin prisma integrării forței de muncă dintr-o zonă subdezvoltată economic, dar și faptul că prin aceasta se păstrează tradițiile și specificul zonei (recoltarea manuală a stufului).

„În acest sens, fermierii care utilizează astfel de suprafețe cu respectarea condițiilor de eligibilitate stabilite în PS PAC și legislația subsecventă, ca de exemplu, desfășurarea unei activități agricole, pot beneficia de aceste plăți. În conformitate cu articolul 4 alin.(2) din Regulamentul (UE) 2115/2021 activitatea agricolă implică atât cultivarea inclusiv prin paludicultură, cât și menținerea suprafeței agricole pentru cultivare”, a mai transmis MADR.