Premierul Marcel Ciolacu afirmă, joi seară, procesul de aderare a României la Schengen este „ireversibil”, după acordul politic cu Austria de aderare parțială din martie 2024. „Aub preşedinţia Ungariei să finalizăm intrarea totală în Spaţiul Schengen a României”, subliniază Ciolacu.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „România, după data de 23 anul acesta şi luna aceasta are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen maritim, unde ne intersează foarte mult dezvoltarea Portului Constanţa şi aerian. În primul rând trebuie să ne pregătim pentru anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei să finalizăm intrarea totală în Spaţiul Schengen a României”, a declarat, joi seară, premierul Marcel Ciolacu, la România TV, potrivit News.ro.

Acesta a reiterat ideea că, de 13 ani, România îndeplineşte toate cerinţele tehnice de aderare la Spaţiul Schengen.

  • ”Este prima oară când avem un acord politic de aderare parţială. Cu alte cuvinte, din acest moment tot procesul este ireversibil”, a mai declarat premierul.

Acesta a menţionat că nu se va mai face un Consiliu JAI pentru decizia referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen maritim şi aerian: ”Nu cred că se mai face Consiliu JAI, o să fie un vot al reprezentanţilor fiecărui stat şi se va face această procedură ţinând cont că mai sunt 2 zile până la anul nou (...) În acest moment documentele sunt la jurişti la Comisie şi la Guvernul austriac pentru ultima formă care va fi înaintată la toţi reprezentanţi UE”.

Negocierile privind aderarea României la Schengen sunt încă în curs de desfăşurare, spune Ministerul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, temperând astfel avântul premierului Marcel Ciolacu, care a anunțat miercuri că România va adera la zona liberă de circulație în Europa, inițial pe cale aeriană și maritimimă, fără însă a da un calendar pentru aderarea cu frontiera terestră.

„Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat pentru AFP ministerul austriac al internelor condus de Gerhard Karner.

Dar „în prezent nu există negocieri privind aderarea” propriu-zisă şi, prin urmare, „nu există o dată” pentru punerea în practică, a precizat ministerul pentru agenția de presă AFP.

Ministerul de Interne a precizat că, în 23 decembrie, s-a ajuns la un acord politic în acest sens, dar discuţiile vor continua până la obţinerea unei decizii.