Masurile exceptionale de securitate luate inaintea summit-ului NATO ar putea sa se faca simtite si in calitatea semnalului telefoanelor mobile sau in functionarea internetului. Companiile de telefonie Vodafone, Orange si Romtelecom sustin, insa, ca au luat masuri pentru a evita bruiajele.

Compania Vodafone, care a incheiat un parteneriat cu Ministerul de Externe, va participa la asigurarea sistemelor de comunicatii pentru delegatiile straine. Reprezentantii companiei au declarat, pentru BBC, ca reteaua a fost extinsa si au fost luate masurile necesare pentru ca abonatii sa nu aiba de suferit.

La randul lor, reprezentantii companiei Orange au precizat pentru BBC ca "au fost luate masuri pentru a asigura calitatea comunicatiilor pe timpul summitului NATO" si ca asigurarea comunicatiilor in aceasta perioada are legatura cu deciziile Ministerului Comunicatiilor.

Clientii Romtelecom ar putea fi cel mai putin afectati de aceste masuri, anunta reprezentantii companiei: "In mod normal, reteaua de comunicatie fixa a Romtelecom nu va fi afectata de masurile de securitate luate pe perioada summitului, asa cum sunt bruiajele despre care s-a vorbit in ultimele zile. Avem o infrastructura care este bazata pe cabluri, preponderent, si atunci genul acela de bruiaje, sa spunem, nu functioneaza. Deci, putem spune ca, de principiu, reteaua va functiona in parametri normali pe toata perioada summitului."

Pe durata reuniunii NATO, semnalul telefonic ar putea fi bruiat sau intrerupt, pentru perioade de timp scurte, in unele zone, din motive de securitate.

Blocaje ar putea interveni si in functionarea serverelor de internet, din cauza suprasolicitarii.