Fostul ministru PSD al Muncii Marius Budăi a fost surprins la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, la intrarea în România, într-o mașină care figura ca fiind furată din Belgia. Budăi se afla în autoturism alături de un deputat PSD, căruia îi și aparține autoturismul. Fostul ministru a spus că mașina a fost cumpărată de către colegul său de partid în toamna lui 2016, „de bună-credință”, iar de atunci a circulat cu ea fără să știe și fără să fie anunțat de către autorități că figura ca fiind furată: „Este o problemă, voi vorbi cu ministrul de Interne”.

Marius BudaiFoto: Inquam Photos / George Calin

Incidentul a avut loc sâmbătă seară, la punctul de trecere a frontierei Sculeni din județul Iași, pe sensul de intrare în țară, unde la controlul documentelor polițiștii de frontieră că un autoturism Audi A6 înmatriculat pe numele deputatului PSD Dan-Constantin Șlincu figura ca fiind furat din Belgia.

În mașină se aflau Marius Budăi și deputatul Dan-Constantin Șlincu, proprietarul mașinii.

În acest caz, a fost deschis dosar penal pentru infracțiunea de tăinuire, iar mașina a fost oprită la PTF Sculeni.

Poliția de Frontieră a transmis un comunicat despre acest incident, fără a preciza însă numele persoanelor care se aflau în mașină:

  • „Sâmbătă,16.12.2023, în jurul orei 20:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni s-a prezentat la verificările de frontieră, pe sensul de intrare în țară, un autoturism marca Audi A 6 înmatriculat în România. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că autoturismul în cauză figurează ca bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de autoritățile din Belgia la data de 05.01.2016.
  • În autoturism se aflau doi cetățeni români, mașina fiind înmatriculată pe numele unuia dintre aceștia, în anul 2015.
  • În cauză a fost dispusă indisponibilizarea autoturismului, cercetările fiind continuate pentru clarificarea situației, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire”.

Reacția lui Marius Budăi

Fostul ministru Marius Budăi a reacționat într-o intervenție la Digi 24, spunând că nici el și nici proprietarul mașinii, deputatul PSD Dan-Constantin Șlincu, nu au știut că mașina figura ca fiind furată.

  • „Exclus (să fi știut). De unde să știu? Eu eram pasager în mașina proprietate personală a colegului meu. Dumnealui a arătat toate actele la vamă, cred că și contractul de cumpărare.
  • El a cumpărat mașina în toamna lui 2015, anterior momentului semnalării furtului.
  • Este o chestiune gravă, voi vorbi cu ministrul de Interne, cu specialiștii din Ministerul de Interne.
  • Mi se pare foarte grav ca timp de opt ani această mașină să fie dată furată, iar proprietarul, care a cumpărat-o de bună-credință, să nu fie informat.
  • Colegul meu a cumpărat mașina de la o doamnă din Galați, cred, în 2015, undeva în toamnă. Doamna o adusese din Belgia în vară (2015), după care în ianuarie 2016 mașina a fost introdusă în sistemul european ca fiind furată.
  • Colegul meu a circulat cu această mașină, a dat bani pe ea, nu a știut nimic, nu l-a anunțat nimeni”, a declarat Budăi, la Digi 24.

El a mai spus că atât el, cât și deputatul cu care era în mașină au crezut că este o farsă atunci când li s-a comunicat la frontieră că mașina este furată: „Colegul meu la început a râs, apoi au venit lucrătorii din vamă, ne-au explicat care este situația”.

Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii în luna iulie, în urma scandalului privind „azilele groazei”.