​„Jurnalul intim cu scoarţe verzi” al Reginei Maria a României a fost cumpărat de Ministerul Culturii, în data de 12 mai 2023, la prețul de 49.000 de euro. Informația apare în premieră într-un proiect de Hotărâre care va fi adoptat joi de Guvern. Actul prevede ca bunul cultural să treacă în administrarea Muzeului Național de Istorie a României, unde se află deja în custodie.

Jurnalul intim cu scoarte verzi al Reginei MariaFoto: Ministerul Culturii

Mai exact, preţul achitat a fost de 49.000 de euro, respectiv suma de 241.540, echivalent lei la cursul stabilit de BNR.

Ministerul Culturii a anunțat în data de 12 mai 2023 că și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru acest bun cultural mobil clasat în patrimoniul cultural național, categoria juridică „Tezaur”, scos la vânzare prin Casa de Licitații Historic, fără a face public prețul achiziției.

Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a României datează din anul 1910.

Ministerul preciza atunci că, potrivit specialiștilor, textul jurnalului a fost redactat cu cerneală neagră, coperțile sunt moi, din pânză de culoare verde-brad, iar marginile prezintă o împletitură de mătase în nuanța aurului antichizat. Starea de conservare a manuscrisului este una foarte bună.

Contractul de achiziție a fost semnat de ministrul PSD al Culturii, Lucian Romașcanu, iar echipa de negociere a fost condusă de secretarul de stat, Diana Baciuna.