"Condițiile pe care ministrul austriac le pune sunt inacceptabile pentru Bulgaria. Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre", a subliniat președintele bulgar Rumen Radev, aflat la inaugurarea interconectorul de gaze Bulgaria-Serbia, în oraşul Nis din Serbia, scrie presa din Bulgaria

Preşedintele bulgar Rumen RadevFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Presa austriacă a relatat că ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, este gata să „flexibilizeze dreptul de veto privind extinderea spațiului Schengen cu Bulgaria și România. Granițele pot fi îndepărtate, cel puțin pentru traficul aerian, dar sunt condiții în care Bulgaria și România trebuie să le îndeplinească.

Reacțiile autorităților române au fost de altă factură. Predoiu a spus că „sunt condiții care în parte „ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”.

Premierul Ciolacu anunța ca pe o mare victorie ”Air Schengen” .

Premierul Marcel Ciolacu anunţase sâmbătă seară că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, explică el.

Reamintim că Viena pune trei condiții pentru ca România să fie primită în Air Schengen, adică granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.

  • „Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene - n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” - este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne”, sunt cele trei condiții puse de Viena