Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă au fost confirmate în București, au declarat pentru News.ro reprezentanţii INSP, care au precizat că această afecţiune apare în special la persoane din grupuri vulnerabile.

SpitalFoto: Sudok1 | Dreamstime.com

Conform sursei citate, ambii pacienţi la care a fost confirmată difteria cutanată netoxigenă au fost internaţi la Spitalul „Victor Babeş”.

Boala apare la persoane din grupuri vulnerabile, în general consumatori de droguri, care trăiesc in condiţii precare.

Cei doi pacienți sunt bărbați de 38 și 40 ani, consumatori de droguri, infectați HIV, și au fost internați cu leziuni cutanate, iar evoluția lor este favorabilă, a transmis Ministerul Sănătății.

Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene.

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți.

„E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat pentru News.ro că cei doi bărbaţi care au fost depistaţi cu difterie cutanată netoxigenă nu au ajuns la unitatea sanitară pentru această afecţiune, ci pentru alte afecţiuni legate de patologia lor acută.

Medicii de la spital au observat leziunile cutanate modificate şi au decis să le facă teste din secreţiile locale şi astfel au diagnosticat acest tip de difterie.

Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.

(sursă foto Dreamstime)