Procesele sunt suspendate vineri la Judecătoria Sectorului 3, din cauza protestului personalului auxiliar. Avocatul Adrian Cuculis susţine că deja se primesc termene în procese pentru Crăciunul anului viitor.

Protest la Judecătoria Sectorului 3Foto: Avocat Adrian Cuculis

Personalul auxiliar de la Judecătoria Sectorului 3 a declanşat un protest spontan vineri, nemulţumirile fiind legate de neplata integrală a salariilor.

 • „Astăzi, 08.12.2023, în intervalul 10.00 - 12.00, personalul auxiliar de specialitate din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti organizează un protest spontan, timp în care se va suspenda programul cu publicul şi şedinţele de judecată (cu excepţia urgenţelor).
 • Motivele acestui protest sunt nemulţumirile legate de neplata integrală a salariilor timp de 7 luni, a comunicării din partea MEP că nu se vor aloca bani pentru plata integrală a salariilor şi nici a tranşelor scadente în anul 2023 din hotărâri judecătoreşti şi alte acte administrative”, este mesajul de pe un afiș lipit pe holurile instanţei.

Avocatul Adrian Cuculis spune că deja se primesc termene în procese pentru Crăciunul 2024:

 • „Protest în Justiţie la Judecătoria Sectorului 3. Primim deja termene pentru Crăciunul viitor. Dacă lucrurile vor merge aşa pe mai departe, vom începe să primim termene în 2025.
 • Asta se traduce într-un blocaj al rezolvării cauzelor atât de natură penală, cât şi civilă şi să nu uităm că în fiecare zi se mai prescrie câte un dosar penal (răspunderea penală)”.

Care sunt revendicările grefierilor

Câteva sute de persoane din Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial au protestat, luni, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Grefierii cer plata integrală a salariilor şi a altor drepturi de natură salarială şi asigurarea materialelor necesare funcţionării, în condiţii normale, a activităţii instanţelor judecătoreşti.

Grefierii solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie următoarele:

 • plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligaţii băneşti ale angajatorilor;
 • achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023, aferente lunii noiembrie 2023, astfel cum procedează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru aparatul propriu;
 • prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru:
 • a) achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023;
 • b) achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023;
 • asigurarea resurselor materiale necesare funcţionării în condiţii normale a instanţelor judecătoreşti;
 • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari şi terţiari de credite pentru uniformizarea modului de eliberare a adeverinţelor necesare în vederea stabilirii dreptului la pensie al personalului auxiliar de specialitate;
 • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari de credite (curţile de apel) pentru uniformizarea, la nivel naţional, a salariilor de bază/indemnizaţiilor brute lunare prin respectarea prevederilor Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016;
 • iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă – Justiţie, pentru personalul auxiliar de specialitate, conex şi contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti.”