Cristian Plută, fostul director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) - instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei - a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. În schimb, fostul manager al Spitalului Colentina George Cristescu a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, astfel încât să primească închisoare cu suspendare. Conform DNA, Plută ar fi primit mită 20.000 de euro de la George Cristescu, pentru a-l numi la conducerea unității medicale. De asemenea, fostul director al Administraţiei Spitalelor ar fi primit 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige mai multe licitaţii.

Cristian Plută, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale BucureştiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

DNA a anunțat miercuri că l-a trimis în judecată pe Cristian Plută - aflat în arest preventiv - pentru luare de mită (trei fapte) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Tot în arest preventiv a fost trimis în judecată și o altă persoană (S.S.), pentru instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită și complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității.

În același dosar au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, Ion Cristian, fost consilier al directorului general al A.S.S.M.B., pentru complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, și o altă persoană (B.K.E.), pentru complicitate la luare de mită.

Procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu George Cristescu, fost manager al Spitalului Clinic Colentina din București, acuzat de dare de mită și delapidare și cu D.A.P., administrator al unei firme, acuzat și el tot de dare de mită.

Acordul în cazul acestora prevede:

  • 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
  • 2 ani și 5 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Acuzațiile aduse de DNA

  • „1. În luna aprilie 2023, Plută Cristian, în calitate de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit de la S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfășurare a execuției unor contracte încheiate de instituția pe care o conducea cu două societăți comerciale și plata la timp a facturilor.
  • La data de 19 iunie 2023, Plută ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..
  • În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, Plută Cristian ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. și S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă lui Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și al altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.
  • 2. În luna august 2023, Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul inculpaților S.S. și Ion Cristian, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.
  • 3. După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, managerul spitalului ar fi achiziționat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile și 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.