Regiunea scandinavă, care cuprinde Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda (trei țări UE, două non-UE), are economii robuste și bine dezvoltate, care sunt date deseori drept exemplu în alte părți ale lumii.

Panoramă asupra centrului istoric din Stockholm. Suedia e cea mai mare economie scandinavă, după PIBFoto: Shutterstock

Produsul intern brut combinat al acestor națiuni a atins în 2022 peste 1,8 miliarde de dolari, ceea ce face din Scandinavia una dintre cele mai prospere regiuni din Europa, dar și un pol de stabilitate și de creștere.

Iar mare parte din această performanță economică e pusă pe seama cooperării multilaterale și a felului în care statele de aici se raportează la protecționismul economic. Cel din urmă, mai ales, e termen tabu sau, după caz, exploatat de populiști naționaliști în alte economii.

Deși fiecare națiune scandinavă are punctele sale forte și provocări economice specifice, regiunea a ajuns să împărtășească principii comune de bunăstare socială, piețe puternice de muncă și practici durabile, precum și un nivel ridicat de trai pentru cetățeni, alături de un liberalism economic multilateral solid.

Citește mai mult pe Panorama.ro