Premierul Marcel Ciolacu a spus că nu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre o retragere a ambasadorului României în SUA, dar a stat de vorbă cu ministrul de Externe, Luminița Odobescu, după ce Andrei Muraru și-a exprimat supărarea că nu a fost invitat la întâlnirile politice pe care le are șeful guvernului în America. Totodată, Ciolacu a spus că „vorbim prea mult despre un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o”.

Marcel Ciolacu, la Guvern Foto: Inquam Photos / George Călin
  • „Nu am vb cu nimeni despre nicio retragere, nu e in atributul meu ca premier retragerea unui ambasador, ci al președintelui României. Nu am apucat sa vorbim. Singurul lucru pe care l-am facut - am stat de vorbă cu doamna ministru Odobescu care este membră a Guvernului. Cred că vorbim prea mult despre acest subiect și prea mult despre un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o”, a spus Ciolacu din SUA.

Întrebat dacă din punct de vedere diplomatic, reprezentanții diplomației române la Washington și-au dat interesul pentru promovarea intereselor României a spus:

  • „Nu vreau să vb acum despre diplomația română care își face datoria peste tot pentru o excepție sau un moment emoțional al unui domn ambasador. De obicei în viață, ca de multe ori și în politică și în diplomatie cand urci sărind anumite etape la un nivel prea mare, de obicei vine un moment când te faci de râs”.

Întrebat dacă Muraru „a sărit etape”, Ciolacu a răspuns „nu știu, verificați dumneavoastră”.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu, întrebat dacă l-ar fi rechemat din postul de ambasador, dacă decizia ar fi fost în pixul său şi nu al preşedintelui, Ciolacu a spus: „Categoric”.

Liderul PSD presupune că ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, va avea o discuţie cu preşedintele României pe acest subiect.

Replici tăioase între Ciolacu și Muraru, în SUA

Reacția lui Marcel Ciolacu vine la o zi după ce Andrei Muraru s-a arătat deranjat de decizia premierului de a-l exclude de la întâlnirile politice programate în SUA.

Premierul a considerat că „nu este necesară" participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington la întâlnirile politice din SUA, a afirmat ambasadorul Andrei Muraru, duminică, la o recepţie în cadrul căreia şeful Executivului de la Bucureşti s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Statele Unite ale Americii, potrivit Agerpres.

În replică, Marcel Ciolacu i-a spus că „important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare".

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu îmi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici, în America, înseamnă succesul României. Şi în definitiv vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii - întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor", a spus Alexandru Muraru, în intervenţia sa la eveniment.

Ulterior, diplomatul a adăugat că a făcut „o constatare".

„O să îmi permit... cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale", a arătat premierul.

Cine este Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA

Andrei Muraru a fost timp de 7 ani consilierul președintelui Klaus Iohannis, înainte de a fi numit în 2021 ambasador al României în Statele Unite ale Americii.

Născut în 1982, este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (sursa - presidency.ro).

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014).

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.