Actul normativ care vizează prepararea și comercializarea produselor alimentare cu făină de insecte, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene, a fost adoptat miercuri de către deputați și merge la promulgare. Este vorba despre vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră sau lăcustă călătoare, sub formă congelată, uscată/pudră sau întreagă.

Ferma de greieri comestibili in OlandaFoto: AP / AP / Profimedia

Actul normativ a trecut cu 170 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 41 de abţineri, scrie Agerpres. Proiectul a primit anterior rapoarte de adoptare de la deputaţii din Comisia pentru industrii şi servicii şi din Comisia pentru agricultură.

Legea interzice utilizarea făinii de insecte în preparatele tradiționale, conform unui amendament adus de PSD:

  • „Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”.

În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente, descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu...”, „din...”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit, prevede un alt amendament.

Etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni. Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor, potrivit proiectului.

De asemenea, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene vor fi expuse în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.

Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri, mai prevede proiectul.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ, astfel că acesta merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Patru insecte aprobate de CE pentru consum

În luna ianuarie a acestui an, larva gândacului de bălegar a devenit aliment în Uniunea Europeană, fiind cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de Comisia Europeană.

De asemenea, Comisia a autorizat introducerea pe piață ca alimente a următoarelor insecte:

  • viermele de făină
  • lăcusta migratoare
  • greierele de casă.

În total, patru insecte au fost autorizate până acum de Comisia Europeană drept produse alimentare. Ungaria a fost singura țară care s-a opus deciziei.