​Cunoscută ca un lider în tratamente antivirale, de la terapii antiretrovirale pentru pacienții cu HIV sau tratamente fără interferon pentru hepatita C până la primul medicament autorizat pentru tratamentul Covid-19, compania Gilead a anunțat de curând exinderea în oncologie, prin lansarea primului produs oncologic în România, care se adresează unui segment de pacienți adulți cu cancer de sân triplu negativ nerezecabil sau metastazat.

Claudiu CheleșFoto: Gilead România

Compania a avut o prezență însemnată în cadrul Congresului Congresul Național de Oncologie 2023, desfășurat în perioada 12 -14 octombrie 2023 la Poiana Brașov, care a marcat lansarea companiei în oncologie. În cadrul Congresului, compania a prezentat profesioniștilor din domeniul sănătății principalele date cu privire la primul produs al companiei în aria oncologiei, destinat pacienților adulți cu cancer mamar nerezecabil sau metastazat, triplu negativ (mTNBC), care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puțin una pentru boală în stadiu avansat.

Claudiu Cheleș, Director General Gilead Sciences România a vorbit despre cât de importantă este această lansare pentru pacienți, medici și pentru companie.

Cu ce promisiuni pentru pacienți vine acest produs?

Ne bucură faptul că putem pune la dispoziția pacienților români acest tratament de ultimă generație care tratează una dintre cele mai agresive forme de cancer de sân. Produsul a primit în noiembrie 2022 avizul favorabil al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru intrarea necondiționată în lista medicamentelor compensate pentru această indicație și așteaptă Hotărârea de Guvern pentru a intra în lista celor rambursate și compensate de stat. Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este un tip cancer de sân agresiv, care are o șansă mai mare de a recidiva sau de a deveni metastatic față de alte tipuri de cancer de sân.

De aceea, sperăm ca decizia Guvernului de a pune la dispoziția pacienților care au atâta nevoie de tratament să vină cât mai repede, astfel încât să ne urmăm scopul de a crea o lume mai sănătoasă pentru toți oamenii.

Ce face Gilead diferit în oncologie?

Prin investițiile în domeniul oncologiei, Gilead explorează unde poate avea cel mai mare impact pentru persoanele cu diferite tipuri de cancer precum cel de sân, plămâni și vezică urinară. Compania investește în cercetarea medicală pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, inclusiv pentru cei aflați în stadii avansate de boală. Aceste cercetări pot oferi alternative terapeutice care pot completa sau înlocui chimioterapia în cazurile potrivite și pot redefini standardele de îngrijire, oferind opțiuni terapeutice noi și personalizate.

Sunteți cunoscuți ca o companie cu produse revoluționare în virologie. Ce așteptări aveți de la creșterea Gilead în oncologie?

Suntem pe cale să devenim o companie aflată în top 10 în oncologie la nivel global până în 2030, și, în cele din urmă, să ajutăm la tratatarea unor diverse tipuri de cancer prin terapiile specifice pe care le dezvoltăm. Împreună cu compania Kite care face parte din grupul Gilead, am construit un portofoliu oncologic de talie mondială cu aproximativ 60 de programe de cercetare clinică, acoperind până în acest moment peste 20 de indicații oncologice.

Gilead este prezentă cu o subsidiară în România abia de la 1 ianuarie 2022. Care sunt acele lucruri importante pe care ar trebui să le știm despre companie?

Într-adevăr, în curând împlinim doi ani de când suntem prezenți în România cu o subsidiară, însă punem la dispoziția medicilor și pacienților români tratamente de ultimă generație de mai bine de 7 ani. La nivel global, în ultimii 35 de ani, cu ajutorul programelor de acces inovatoare, munca noastră a îmbunătățit sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume și continuă să o facă și astăzi. Inovația noastră ajută oamenii cu boli și afecțiuni care includ cancer, hepatită virală, HIV și COVID-19.

Articol susținut de Gilead România