Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a contestat decizia Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a respins acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva vicepreşedintelui CSM Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii care l-au oprit în trafic.

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al CSMFoto: AGERPRES

Inspectia Judiciară a transmis că a formulat recurs împotriva hotărârii din 8 noiembrie a Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

Decizia Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii nu a fost definitivă, putând fi atacată la instanța supremă.

În luna iunie, Inspecția Judiciară a anunțat exercitarea acțiunii disciplinare împotriva lui Daniel Horodniceanu, pentru „atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare”.

Inspecția Judiciară a anunțat atunci că „inspectorii judiciari au reținut următoarele:

  • Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
  • Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”.

Articolele invocate prevăd:

  • „Încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii / „Magistraţilor le este interzisă orice manifestare contrară demnităţii funcţiei pe care o ocupă ori de natură să afecteze imparţialitatea sau prestigiul acesteia”.

„Folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”.

VIDEO „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pe motiv că a depășit viteza legală și pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.

Într-o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost oprit în trafic, el întrebându-l pe unul dintre poliţişti dacă ştiu că este „procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”. Poliţistul a spus că nu îl cunoaşte, Horodniceanu întrebându-l: „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”.

Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.

„Am să vorbesc cu şeful IPJ”, l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe poliţist. De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.

Totodată, Daniel Horodniceanu i-a amintit agentului de poliţie că în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru ca poliţiştii să primească 15% în plus la salariu.