Agenția Națională de Integritate a anunțat luni că a sesizat instanța în cazul primarului localității Corbeanca (Ilfov) Valeriu Anton, pentru o diferență nejustificată de peste trei milioane de lei între averea dobândită și venituri. În luna iulie, Valeriu Anton a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că ar fi luat mită peste 3,5 milioane de euro pentru a soluționa cereri de retrocedare a unor terenuri. Edilul din Corbeanca - în funcție din 2008 - a menționat în ultima sa declarație de avere datorii de aproape 1,4 milioane de euro pe care le-ar avea către trei persoane fizice și către o bancă.

Anton Valeriu, primarul comunei CorbeancaFoto: Agerpres

Agenția Națională de Integritate a anunțat că a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 3.061.855 de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Valeriu Anton și familia sa, în perioada exercitării funcției publice.

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, pentru verificări cu privire la modificările de avere intervenite și veniturile realizate de către primarul din Corbeanca.

Primarul din Corbeanca, trimis în judecată de DNA după ce ar fi luat mită peste 3,5 milioane de euro

În luna iulie, primarul localităţii Corbeanca a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de procurori că ar fi luat mită peste 3,5 milioane de euro pentru a soluționa cereri de retrocedare a unor terenuri.

DNA a anunțat atunci trimiterea în judecată, în arest preventiv, a lui Valeriu Anton, primar al comunei Corbeanca și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru infracțiunile de: luare de mită, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participație improprie la fals intelectual.

Alături de primar, a fost trimisă în judecată și o altă persoană, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare a banilor, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și participație improprie la fals intelectual.

Acuzațiile procurorilor:

  • „În perioada august 2009 - octombrie 2019, Valeriu Anton i-ar fi cerut unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri din Corbeanca ce fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acelor terenuri, după care ar fi primit, prin intermediari, 3.523.661 de euro, din valorificarea următoarelor bunuri: nouă hectare de teren arabil, vândute în anul 2019 cu suma de 450.000 euro, șapte hectare de teren forestier, vândute în perioada 2012-2018 cu suma de 1.655.080 euro, 50% din drepturile de despăgubire ANRP pentru 45 ha teren arabil, vândute în anul 2017 cu suma de 1.418.581 euro.
  • Pentru a ascunde natura foloaselor primite mită și beneficiarul real al acestora, la cererea primarului din Corbeanca ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate (în cazul unora dintre acestea fiind folosite și documente falsificate)”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

Împrumuturi fabuloase de la persoane fizice

În ultima declarație de avere, depusă în iunie 2022, primarul din Corbeanca a scris că are datorii de aproape 1,4 milioane de euro către o bancă și către trei persoane fizice. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

Astfel, el a trecut în declarația de avere un credit la bancă de 287.000 de euro (contractat în 2008, scadent în 2029), dar și împrumuturi de la persoane fizice: 555.000 de euro de la Neagu Valentin, 336.000 de euro de la Buciumeanu Florin Marian, 185.000 de euro de la Tătuța Dumitru. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

La capitolul „venituri”, primarul a menționat doar salariul de la primărie - 87.500 de lei pe an și salariul soției, agent de vânzări la Corbeanca.

Conform ultimei declarații de avere, Anton Valeriu are mai multe terenuri intravilane în suprafață de peste 6.000 de metri pătrați în Corbeanca și în Buftea și o casă de 284 de metri pătrați la Corbeanca. De asemenea, el este asociat, cu 50%, la SC DVS Frigos SRL.

Anton Valeriu este primar al comunei Corbeanca din anul 2008. Acesta a devenit membru PMP după fuziunea partidului cu UNPR-ul. Liderul PMP, Eugen Tomac, spunea că Anton Valeriu nu a fost activ în partid în ultimii ani deși în 2020 a candidat din partea PMP pentru un nou mandat de primar al comunei Corbeanca. Eugen Tomac declara pentru HotNews.ro în mai, când primarul a fost reținut de DNA, că i-a fost suspendată calitatea de membru de partid, conform statutului.