Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene, după ce avocaţii acestuia au sesizat CEDO, susţinând că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane, degradante. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

„Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experţii numiţi de instanţă vor face expertiza solicitată de avocaţi (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situaţia sa medicală. Statul român a aşteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obţin rezultatele expertizei şi sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deţinuţii, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecţiune. Această întâmplare mă face să fiu şi mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiţiei, împreună cu alte autorităţi, le va face pentru a întoarce în ţară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce ţară se află”, a scris ministrul Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Justiţiei precizează că CEDO nu s-a pronunţat până în prezent cu privire la acest caz, doar Curtea de Apel Bari a suspendat predarea.

Alina Gorghiu anunțase, tot joi, că avocaţii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO pentru a împiedica extrădarea acestuia.

  • „Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoștință că avocații condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 și 4 din CEDO).
  • Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar.
  • În același timp, condamnatul fugar Ionel Arsene și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a predării și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. Instanța din Italia va decide, astăzi, și cu privire la această solicitare”.

Gorghiu spune că statul român continuă procedurile pentru predarea lui Ionel Arsene și pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanței din Italia.

Cum încearcă avocații lui Arsene să împiedice aducerea acestuia din Italia, pentru a merge la închisoare: „Risc foarte mare de sinucidere”

Instanța supremă din Italia decisese săptămâna trecută ca Ionel Arsene să fie extrădat în România, unde trebuie să execute aproape șapte ani de închisoare.

Cei doi avocați italieni ai fostului baron PSD au reclamat însă „încălcarea gravă a legislației interne și europene” de către instanța care a decis aducerea în țară a lui Arsene și susțin că acesta ar suferi de „tulburare depresivă severă” și ar exista un „risc foate mare” să se sincidă dacă ar fi încarcerat într-un penitenciar din România, a scris Corriere dela Calabria.

Publicația italiană spune că Ionel Arsene locuiește de peste cinci ani în Italia, împreună cu soția și cu fiul lor, și așteaptă executarea deciziei definitive a instanței italiene de extrădare în România, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea, scrie Corriere dela Calabria.

Ionel Arsene este reprezentat de doi avocați italieni, Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care susțin că fostul lider al PSD Neamț nu poate fi extrădat și că instanța ar fi ignorat documente medicale.

Cei doi apărători ai lui Arsene susțin că prin decizia de extrădare ar fi încălcată grav legislația internă și europeană.

Ei susțin că Arsene „riscă să fie persecutat politic, în calitate de cel mai important lider politic al grupului de conducere al guvernului român anterior”.

De asemenea, cei doi avocați italieni susțin că Ionel Arsene ar avea afecțiuni grave, inclusiv neuro-psihice, iar acest lucru ar fi fost constatat și de medici și au fost depuse documente medicale, inclusiv rapoarte psihiatrice, aspect care ar fi fost ignorat însă de Curtea de Apel Bari, care nu a dispus o expertiză, deși ar fi îndeplinite cerințele legale.

Avocații susțin că Ionel Arsene ar fi fost diagnosticat cu „tulburare depresivă severă”și „prezintă un risc ridicat de sinucidere”. „Riscul de sinucidere este foarte mare și ar crește exponențial în cazul extrădării”, mai susțin avocații, care arată că „România nu este nicidecum un model de cele mai bune practici” în privința condițiilor din penitenciare.

„Există motive serioase și dovedite de a crede că extrădarea l-ar expune la un risc real de reducere semnificativă a speranței sale de viață, printr-o deteriorare semnificativă și ireparabilă a stării de sănătate”, mai arată evocații lui Arsene, citați de Corriere dela Calabria.

Ionel Arsene trebuie să execute aproape șapte ani de închisoare

Curtea de Apel din Bari decisese încă de luna trecută predarea baronului de Neamț către autoritățile din România, însă acesta a atacat decizia cu apel. Instanța supremă din Italia a mențiunt hotărârea ca Ionel Arsene să fie extrădat.

În 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Decizia e definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței.

În acest dosar, Ionel Arsene a fost trimis în judecată de DNA în 2018, fiind acuzat că în cursul anului 2013, în calitate de deputat și președinte al organizației PSD Neamț, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.

Procurorii anticorupție susțin că banii remisi de martor într-un restaurant din București ar fi trebuit să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

Ionel Arsene a fost și președinte al PSD Neamț, începând din 2013, fiind unul dintre baronii locali ai PSD, și era considerat mâna dreaptă a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.