Avionul cu primul grup de români evacuaţi din Fâşia Gaza, alături de membri ai familiilor lor, a aterizat, miercuri seara, la Baza 90 de la Otopeni, potrivit Agerpres.

Aeronavă TaromFoto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, au revenit în țară, în această noapte, împreună cu un grup de cetățeni români și membri ai familiilor acestora, în total 93 de persoane evacuate din Fâșia Gaza după demersurile diplomatice guvernamentale.

La bordul aeronavei s-au aflat și 36 de cetățeni ai Republicii Moldova evacuați, de asemenea, din Fâșia Gaza, și cărora MAE român le acordă sprijin în vederea repatrierii în Republica Moldova.

Persoanele din avion vor fi evaluate de o echipă formată dintr-un medic generalist, un psiholog şi un psihiatru.

Printre cei evacuaţi se numără o femeie însărcinată, care este considerată prioritate zero, şi o persoană bolnavă de cancer.

În aeronavă a fost prezent şi un medic.

„Cred că atât eu cât și dna ministru am făcut astăzi un gest de normalitate și am transmis un semnal foarte clar că statul nu lasă nici un român în urmă. Azi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățenie română în România, cât și români din Republica Moldova. Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza. După cum știți, deja este o listă de 51 de români. Au mai venit peste 100 de solicitări ca în perioada următoare să vină in România împreună cu familiile.”, a declarat premierul Ciolacu.

În continuare celula de criză de la Ministerul de Externe va funcționa până când vom recupera ultimul român din Fășia Gaza care dorește să vină în România sau în Republica Moldova.

„Sunt mult mai mulți cetățeni români cu dublă cetățenie în Fâșia Gaza. Noi vorbim de românii cu dublă cetățenie care solicită să vină în România. Ceea ce am făcut este o parte din acțiune. Din acest moment Departamentul pentru Situații de Urgență preia toți românii recuperați din Fâșia Gaza. Avem familii din Timișoara, Iași, Dolj, Olt, Suceava, Bacău și fiecare familie are povestea ei. Mulți dintre copii erau fericiți că merg acasă la bunici”, a adăugat premierul.

El anunță că este o acțiune care va continua și în zilele următoare până ajung la familiile lor, dar sunt multi care nu mai au familii directe în România si mâine în ședinta de Guvern vom vorbi cu Ministrul Muncii pentru act normativ dedicat acestei situații pentru că vorbim de oameni care vin dintr-o zonă de război”.

Un prim grup de români şi membri de familie ai acestora - format din 93 de persoane - a fost evacuat marţi din Gaza în Egipt.

Miercuri, MAE a anunţat că încă 51 de români au primit permisiunea de a părăsi Fâşia Gaza prin punctul de trecere Rafah. Însă, pentru că acest punct a fost închis, ei vor ieşi din Gaza la o dată ulterioară.

În cursul zilei de marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a informat că 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi, iar din Cairo ei vor fi transportaţi la Bucureşti. Ulterior, ei vor fi preluaţi cu un autocar pus la dispoziţie de autorităţile moldovene.

Pe același subiect: