Raportul anual privind progresele in domeniile reformei judiciare si a combaterii coruptiei va fi transmis de Guvern Comisiei Europene la sfarsitul lunii martie. Documentul contine aprecieri favorabile referitoare la activitatea ANI si la modificarile aduse Codului de Procedura Penala aprobate in Senat. De asemenea, raportul contine remarci pozitive si la adresa activitatii DNA, mentionand stabilitatea inregistrata care a inlesnit organizarea si functionarea institutiei. Cu toate acestea, raportul nu face referiri la chestiunea "incetinirii" luptei anticoruptie si la blocarea dosarelor unor demnitari, semnalari negative in Raportul de monitorizare din iarna.

Guvernul va trimite Comisiei Europene raportul anual continand date despre progresele inregistrare in justitie si in combaterea coruptiei, in cadrul mecanismului de verificare si cooperare. Perioada cuprinsa de acest raport este cuprinsa intre iunie 2007 si martie 2008.

Ministrul justitiei a declarat ca modificarile Codului de Procedura Legala prin amendamentele propuse de Guvern, precum si de cele prezente in cererea de reexaminare a Presedintiei, au fost aprobate de Senat.

Totodata, si in cadrul Agentiei Nationale de Integritate au fost semnalate progrese, in special in ceea ce priveste pastrarea formularii "avere nejustificata". Raportul se mai lauda si cu accesul la jurisprudenta prin publicarea deciziilor proceselor aflate pe rolul instantelor.

Ministrul Catalin Predoiu a fost insa evaziv in ceea ce priveste domeniile in care justitia nu functioneaza conform asteptarilor. Declaratia sa potrivit careia Comisia Europeana este in masura sa decida asupra "bilelor negre" din domeniul justitiei, denota refuzul de a accepta rezultatele putin convingatoare in combaterea couptiei.

Una dintre cele mai apasate critici din raportul de monitorizare din iarna se referea la lupta impotriva coruptiei si la blocarea unor dosare grele din diferite motive. Raportul ridica intrebarea daca returnarea dosarelor catre procurori se datoreaza intr-adevar unor vicii de procedura, sugerind ca ar putea fi vorba despre presiuni politice.

Decizia Curtii Constitutionale in privinta necesitatii avizului Parlamentului pentru cercetarea fostilor ministri aplicata retroactiv este si ea pusa sub semnul intrebarii in Raportul CE.

In asteptarea raportului Comisiei Europene pe Justitie, Predoiu a afirmat ca este posibil ca acesta sa nu contina critici consistente: "s-ar putea să avem surpriza să nu avem. Lăsând gluma la o parte, sunt conştient că mai sunt multe de făcut".