Oamenii vor apă potabilă, iluminat stradal și drumuri bune. Astea sunt cele mai mari așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova de la viitorii primari. Aceștia spun că vor să ducă o viață decentă, iar localitatea să fie un loc în care să se întoarcă toți acasă.

Chisinău, Republica MoldovaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Locuitorii Capitalei au așteptări mari de la noul primar, scrie Moldova1.

„Să fie orașul curat, să fie orașul frumos, să avem drumuri, mașinile să nu stea cu rândurile așa pe drumuri”.

„Ce promite, aceea să îndeplinească. Plătim mult pe comunale, să micșoreze prețul comunalelor să nu fie așa scumpe”.

„Orașul să fie și mai frumos și important pace. Problema gunoiului, iluminatul stradal, clădirile istorice nu sunt restaurate, oamenii știu prea puțin despre orașul în care s-au născut”.

„Cea mai mare problemă clar că e transportul”.

Locuitorii satului Dănceni spun că viitorul primar trebuie să atragă o atenție sporită tinerilor care părăsesc satul și bătrânilor.

„Să facă mai multe pentru tineret. Să nu fugă din sat, să nu plece peste hotare, să aibă posturi de lucru. Cred că de trăit și la noi se poate de trăit numai trebuie să lucrăm”.

„De foc lemne, trebuie să te duci prin pădure să aduci, da cine să le ridice, noi bani plătim da măcar să ne aducă acasă lemne la bătrâni care nu pot. Și pensiile un pic să le mai mărească”.

„Gunoiul uite cum stă la poartă, nu e normal. -Nu îl ia la timp? - Îl ia la timp dar mai mult de trei saci nu i-au, de două ori pe săptămână. Nu suntem mulțumiți cu asta”.

Iar cei din Suruceni spun că vor apă potabilă și canalizare, iar pe lângă asta unii mai doresc și piste pentru bicicliști.

„Eu de exemplu vreau pistă pentru bicicletă. Noi vrem foarte multe, canalizarea în primul rând, apă potabilă de la oraș deoarece avem apă borcută și se strică toată tehnica”.

„Avem probleme cu canalizarea, apă avem borcută și ni se strică robinetele în baie și peste tot. Cu gunoiștea s-a mai rezolvat problema”.

„Trebuie drumuri, trebuie stații de așteptare chiar la fabrica de vin, ne-a zis că o să ne facă drumul, nu l-a mai făcut, tractorul nu vine să strângă frunzele”.

Cei de la sud așteptă drumuri bune.

„Terenuri de joacă să facă, drumurile”.

„Prioritar ar trebui să facă drumurile, au început ceva să facă dar e puțin. Dacă ar fi cât mai multe locuri de muncă atunci oamenii nu ar pleca”.

„Ei ar trebui să atragă o atenție sporită familiilor cu copii mulți, pensionarilor, invalizilor”.

Cetățenii de la nord așteaptă schimbări la capitolul apă potabilă, curățenie, dar și rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

„Vrem ca viitorul primar să ne facă canalizații, să tragă apă la fiecare gospodărie, iluminație pe străzi”.

„Noi așteptăm să fie curat, în oraș să fie curat, să fie bine, să nu fie așa, să căutăm să vină să taie copacii”.

„Sperăm ca autoritățile să decidă situația cu câinii vagabonzi în oraș deoarece este problema numărul unu. Viitorul orașului Soroca depinde de faptul dacă aici vor fi locurile de muncă”.

La scrutinul din 5 noiembrie vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali.