Cel mai longeviv veteran de război din România, generalul în rezervă Constantin I. Năstase, a murit la vârsta de 108 ani. În anul 2022, el fusese avansat la gradul de general-maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume.

Generalul Constantin I. NastaseFoto: Captura Facebook

Anunțul a fost făcut de Primăria Mioveni, pe pagina de Facebook a instituției: „O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX”.

Constantin Năstase a fost un adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului, notează Primăria Mioveni.

După încheierea războiului, generalul Năstase și-a dedicat viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică.

În anul 2022, a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume.

(Foto: Dreamstime.com)