Magistratii asteapta un spor de zeci de milioane, alti bugetari au primit cateva sute de mii in plus la salariu

de D.T, B.B.    
Miercuri, 26 martie 2008, 16:22 Actualitate | Esenţial


Drepturile castigate de bugetari variaza intre cateva sute si cateva zeci de milioane de lei. Cei mai fericiti par sa fie magistratii, care si-au recuperat in instanta, la inceputul lunii martie, dreptul la asa numitul spor de suprasolicitare neuropsihica, in valoare de 50% din salariul brut lunar. Ministerul de Finante nu se grabeste sa plateasca restantele in valoare de sute de milioane de lei si ii invita pe magistrati la noi actiuni in justitie. Pe de alta parte, angajatii din invatamant, sanatate si administratie publica au amenintat cu greve generale, dar au trebuit sa se multumeasca cu mult mai putin decat au cerut.

 • Magistratii au de recuperat sute de milioane restante pe ultimii trei ani si asteapta  in plus la salariu cateva zeci de milioane dupa ce au castigat in instanta un spor de solicitare neuropsihica de 50% din salariu
 • Ministerul Economiei si Finantelor nu se grabeste sa le plateasca acesti bani judecatorilor si procurorilor si sustine ca are nevoie de noi decizii in justitie pentru fiecare caz in parte.
 • Asociatia SoJust sustine ca fiecare din cei 6000 de magistrati va trebui sa deschida actiune in instanta pentru a executa Ministerul de Finante dar ca exista si varianta ca Guvernul sa reglementeze unitar plata acestui spor.
 • In timp ce magistratii au castigat practic zeci de milioane in plus la salariu, alte categorii profesionale ca profesorii sau medicii au obtinut, dupa luni de negociere, cateva sute de mii in plus, bani pe care ii vor primi in doua transe

Chiar daca au obtinut recent o decizie definitiva favorabila, magistratii si personalul auxiliar vor trebui sa mai astepte pana cand Guvernul le va plati, pentre fiecare in parte, restante de sute de milioane si un spor de cateva milioane bune in plus la salariu.  Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au explicat pentru Hotnews.ro ca magistratii mai au cativa pasi de parcurs, ca nu poate estima pentru cati magistrati trebuie platite restante si ca n-a calculat inca valoarea acestora pe ultimii trei ani. „In ceea ce priveste intrebarea, <<cand se va aplica decizia>>, aceasta va sta la baza judecarii fiecarui caz in parte de catre instantele de judecata”, explica MEF.  

Salt de la 40 la 60 de milioane pe luna

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in data de 10 martie „ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti precum si personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc de suprasolicitare neuropsihica, calculat la indemnizatia bruta lunara”. Altfel spus, un magistrat, judecator sau procuror, va beneficia de cel putin 20 de milioane in plus la un salariu. In medie, salariile magistratilor se ridica la aprox. 40 de milioane. Astfel, un judecator care castiga acum 40-45 de milioane va castiga peste 60 de milioane pe luna.

Ministerul Economiei si Finantelor a mai precizat pentru HotNews.ro ca nu a fost instiintat de catre autoritatile si institutiile publice din sistemul justitiei in legatura cu necesarul de fonduri pentru punerea in executare a unor astfel de hotarari.

SoJust: Guvernul poate reglementa plata acestui spor

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justie fusese determinata de practica neunitara a unor instante judecatoresti, care au interpretat diferit dreptul magistratilor si al personalului auxiliar la acest spor, desfiintat printr-o ordonanta de guvern. Sporul fusese acordat in 1997, cand salariile in magitratura erau mici, si desfiintat la inceputul anilor 2000.

Practic, dupa decizia Inaltei Curti, instantele vor trebui de acum incolo sa le acorde tuturor magistratilor sporul de suprasolicitare neuropsihica. Adrian Neacsu, presedintele Asociatiei SoJust a explicat pentru HotNews.ro ca, intrucat autoritatile refuza sa aplice decizia Curtii in lipsa unui titlu executoriu, fiecare magistrat (cam 6000) si grefier (aprox 10.000), va trebui sa actioneze in instanta Ministerul Justitiei sau Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a obtine acest drept.

Neacsu sutine insa ca exista si alte solutii: „Guvernul poate reglementa unitar plata acestui spor, astfel cum a procedat in iarna cu plata primei de vacanta pentru functionarii publici, indiferent ca aveau sau nu hotarare judecatoreasca”

La profesori si medici salariile cresc mai greu  
      
Dar nu toti bugetarii au capacitatea magistratilor de a se bate pentru drepturile lor. Sfarsitul lui 2007 si inceputul lui 2008 au insemnat, pentru o buna parte dintre sindicate, o perioada de negocieri la sange cu Guvernul, pentru majorari salariale. Angajatii din invatamant, sanatate si administratie publica au amenintat pe rand cu greve generale, dar au trebuit, in cele din urma, sa se multumeasca cu mult mai putin decat au cerut. Mai mult decat atat, majorarile vor fi acordate in doua transe, in lunile aprilie si octombrie 2008.

Astfel, sindicalistii din invatamant au cerut o majorare a salariilor cu 50%, dar au trebuit sa accepte 12,36% in valoare reala. Ceva mai norocosi au fost cei din sanatate, care au plecat de la 30% si au ajuns la 11,3% si o suplimentare la capitolul sporuri si tichete de masa.

Bani si mai putini pentru politisti si functionari

In cazul functionarilor, care au vrut o majorare de 20%, cei mai nefericiti sunt cei din penitenciare, politie si interne, a caror leafa de baza creste cu doar 4,04%. Mai mult au primit insa restul functionarilor, care vor avea in buzunar, la sfarsitul anului, cu 10,25% mai mult decat in luna ianuarie.

Marius Petcu, presedintele CNSLR – Fratia, a declarat pentru HotNews.ro ca, in principiu, se bucura cand o categorie sociala reuseste sa "rupa barierele salarizarii", dar ca nu se poate abtine sa nu remarce ca in Romania exista doua categorii de bugetari "bugetarii de lux, printre care se numara si magistratii, si cei de categoria a doua, printre care sunt angajatii din sanatate sau educatie".

“Una e sa lucrezi cu nebunii, alta e sa iei decizii in favoarea binelui”

"Nu as critica faptul ca ei (magistratii, n.n.) vor salarii mai mari, daca asta ar insemna ca actul de justitie sa se imbunatateasca", a adaugat Petcu. El crede insa ca, pe langa favorizarea de catre guvernanti, magistratii sunt avantajati si de faptul ca pot dispune, direct sau indirect, asupra salariilor lor. "Noi nu avem nici un fel de pargii, nici legislative, nici in instante, iar modul in care au procedat ei nu este unul tocmai transparent", este de parere liderul sindical.

Petcu este si liderul Sanitas si a declarat ca un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica exista si in sistemul sanitar. Acesta poate fi stabilit la o valoare intre 50 si 100 de procente din salariul de baza si poate fi acordat doar angajatilor din sectiile sau spitalele de boli psihice. "Totusi, una e sa lucrezi zilnic cu nebunii si alta e sa decizi in favoarea binelui intr-o instanta", a concluzionat Petcu pentru HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4165 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ziaristii lu' peste (Miercuri, 26 martie 2008, 16:50)

  Daniel [anonim]

  Nu stiu eu de ce tot comparati voi magistraii cu "alti bugetari".
  De ce nu comparati magistratii cu "bugetarii" din Guvern(ministrii) si Parlament(parlamentarii).
  Aceasta comparatie se impune ca urmare a principiului separatiei puterii in stat care presupune ca puterea executiva, puterea legislative si puterea judecatoreasca sunt EGALE!
  • 0 (0 voturi)    
   De acord cu tine ... oarecum (Miercuri, 26 martie 2008, 18:25)

   MLZ [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Doresc salarii IMENSE pentru magistrati. Dar mai intai (pt ca trebuie si tu sa recunosti ca sistemul este corupt) vreau condamnari definitive ale magistratilor corupt, si pentru cine mai ramane (daca vor mai ramane mai mult de o mana de oameni!) vreau salarii IMENSE si condamnare IMEDIATA daca calca stramb.

   Altfel nu asistam decat la propagarea inflatiei (creata de Guvern) precum undele facute de aruncarea unei pietre in apa: in final nu castiga nimeni (apa se linisteste si se ajunge la echilibru - preturile vor creste si vor anula cresterea veniturilor) dar pe moment, cine prinde marirea mai mare (valul mai mare) are un oarecare avantaj. Dupa care mai aruncam o piatra, ... si tot asa, fara sa realizam nimic de fapt decat temporare avantajari ale unora.

   Traiasca Socialismul Biruitor 2.0
 • 0 (0 voturi)    
  Nebunie curata este mai degraba in scoli (Miercuri, 26 martie 2008, 16:51)

  cristian [anonim]

  Cred ca spor-ul pentru munca neuropsihica ar trebuii sa fie de 1000% pentru profesori pentru ca nu e usor sa-ti bati capul cu toti prostii, sa fi tot timpul stresat ca nu te asculta sau fac tot felul de prostii dupa cum vedem la televizor.
 • 0 (0 voturi)    
  bujetarii (Miercuri, 26 martie 2008, 17:00)

  poly [anonim]

  bey, deci v-as da pe toti afara, leprelor. Munca la stat e apa de ploaie. Mai au si tupeul sa ceara mariri de 50%. Singurii care merita mariri sunt cei din sanatate. sa ne lese profesorii cu mariri de salarii. randamnetul lor este oricum 0. Avem cel mai prost sistem de invatamant din Europa. M-am saturat sa tin in spate toate leprele din administratie.
  • 0 (0 voturi)    
   prostovane (Miercuri, 26 martie 2008, 17:50)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui poly

   Uita-te la diferentele dintre un om fara scoala si unul cu, adica vorbeste cu un absolvent de liceu, si ai sa vezi de ce merita profesorii salarii mai mari putin. Treaba lor nu e numai sa ii invete pe copii cat e 2+2, ci sa ii FORMEZE, devenind un fel de parinti pentru elevi si studenti. Probabil ca sunt subiectiv, pentru ca parintii mei chiar sunt profesori, dar credeti-ma, au avut o viata grea pana sa atinga gradul unu. Pe fondul PROSTIRII tinerilor (eu consider ca stiu mai putina "carte" decat generatiile de acum 15-20 de ani) invatamantul este in general blamat, dar cred ca lipsa de interes a parintilor, anturajele si noile atractii ce ii acapareaza pe tineri de la cele mai fragede varste sunt in mod egal responsabile pentru acest declin.
   • 0 (0 voturi)    
    ce reactie deosebita, cristi... (Miercuri, 26 martie 2008, 20:17)

    alex [anonim] i-a raspuns lui cristi

    cristi, ai vazut absolventi ai sistemului de invatamant care sa se poata lauda ca au fost FORMATI de profesori? Eu nu am vazut...
    Adevaratii specialisti se formeaza prin cursuri de specializari internationale, prin munca titanica PROPRIE.

    Scoala romaneasca este o mascarada... profesorii agreseaza elevii. De ce? Asa se educa un elev, cu Sf. Nicolai si calu' Balan?

    Parintii tai au avut o viata foarte grea pana la gradul I... regretele mele, dar si alte categorii de specialisti au viata foarte grea de la o calificare la o alta. Repet: "de la o calificare la alta", adica mai multe calificari, nu doar 2-3 grade.

    Gandeste-te cat invata medicii pentru examenul de rezidentiat, si nu acolo se opreste cariera lor... Oamenii astia invata (in medie) peste 15.000 cuvinte specifice domeniului medical , adica inca o limba straina, si totusi au salarii mai mici decat profesorii, in conditiile in care un profesor lucreaza in medie 18-22 ore saptamanal...
    Ti se opare echitabil ca medicii sa primeasca mai putini bani decat profesorii, in conditiile in care volumul de munca, responsabilitatea, stresul ,etc sunt infinit mai mari la medici???

    Declinul invatamantului de care amintesti este cauzat si de indolenta profesorilor care au un loc "caldut", oameni care prefera sa pedepseasca o greseala a elevului (cu notele de la 1 la 4, sau chiar cu pumnul si piciorul), in loc sa o discute cu acesta si sa o repara impreuna.

    Nu ma mira reactia colerica pe care ai avut-o prin raspunsul adresat lui POLY...

    "prostovane" reprezinta incapacitatea individului de a respecta opinia altui cititor, si arma cea mai la indemana pe care o practica oamenii slabi atunci cand constientizeaza propria inferioritate. Doar asa se poate impune in fata celorlalti.

    Sincer, nu mi-as fi dorit sa am un asa profesor in scoala, iar acum, la varsta la care contribui la bugetul de stat prin munca mea, sa ii dau salariu gras...
 • 0 (0 voturi)    
  Justita justitiei din Romania (Miercuri, 26 martie 2008, 17:52)

  avocat [anonim]

  Cum se face ca magistratii stiu sa isi invoce sporul de suprasolicitare neuropsihica? Daca tot e vorba ca legea e aceeasi pentru toi, de ce nu se aplica si in cazul medicilor? Se compara stresul magistratilor cu cel al medicilor din urgente, a celor din spitalele de boli infectioase, garzile de noapte, a celor din operatii care dureaza ore intregi pentru a slava de multe ori vietile unora din magistratii si personalul auxiliari suprasolicitati psihic?
  Sau profesorii din scoli, care de multe ori au de aface cu tupeul si nesimtirea atator elevi pe care nu au voie sa ii educe cu masuri svere, ca ii surmeneaza? sau cu amenintarile si vulgaritatea elevilor carora nu le pot face nimic? Stresul profesorilor incercand sa ii invete ceva pe atatia copii care nu merg la scoala decat petnru socializare, asta nu merita spor, nu?
  Cred ca intr-adevar multi magistrati sunt stresati pentru ca de multe ori nestiind sa aplice legea, isi intreaba in instanta in fata salii colegii cu ce ar trebui sa faca , cer ajutor la colegi mai cu experienta. Un doctor in sala de operatie ia o decizie de moment petnru salvarea vietii, nu are timp sa dea un telefon sa vada ce trebuie facut in momentul respectiv. Un profesor trebuie sa suporte impertinentele elevilor fara intrebe un coleg oare ce articol ar tebui acum invocat?
  Asta e justitia oferita de Justitia din Romania
  • 0 (0 voturi)    
   catre avocat (Joi, 27 martie 2008, 10:13)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui avocat

   intrebarea in fata salii a celuilalt coleg de complet se traduce cu consultarea , deliberarea in cazul in care se solicita a se pronunta asupra unei probleme in sala si nu prin incheiere sau hotarare. Daca esti un avocat frustrat, pus la punct de vre un judecator pentru incompetenta se vede din comentariul tau. Daca vrei sa sti si doctorii in sala de operatie sunt in echipa nici un medic nu opereaza singur, decat cazuri foarte usoare, ca si in cazul completelor de unic.
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo (Luni, 20 iulie 2009, 18:35)

   Mica Justitie a justitiei [anonim] i-a raspuns lui avocat

   Foarte bine punctat....Cum naiba au tupeul asta sa ceara alte sporuri in conditiile in care se taie de peste tot?Fiindca isi aranjeaza singuri lefurile imense,de neam prost,acesti aroganti si jeguri umane numiti magistrati,putrezi de bogati si corupti pana in maduva oaselor...Sa mearga ei la salile de operatii,la urgente,la incendii si descarcerari,fiindca au si ei si parlamentarii bani de chirie,bani pe care la politie,jandarmi si pompieri s-au taiat desi sant putini care beneficiaza de acest privilegiu pentru care esti toata ziua cu sapca in mana la usile sefilor.Va doresc sa va arda la cativa casele si vilele de neam prost si cativa dintre plozii vostri de bani gata ,mai prosti si fitosi decat voi ,sa se infinga cu bolizii lor de zeci de mii de euro in cateva capete de pod,sa stati tot cu stresu-n cururile imense daca i-o descarcera si opera cineva...poate atunci va veti da seama si de importanta noastra si nu veti mai jecmani cu atata nesimtire bugetul asta jalnic al tarii jalnice in care traim,iubiti magistrati si parlamentari.
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Miercuri, 26 martie 2008, 17:52)

  liviu [anonim]

  medicii au dreptul la salarii mult mai mari
  profii nu prea...
  magistratii (avand in vedere si eficienta) ar trebui sa li se divida salariu cu vreo 5 ...

  au magistratii niste salarii enorme si nu cred ca pe merit (PS: am pe cineva procuror in familie)
 • 0 (0 voturi)    
  uu (Miercuri, 26 martie 2008, 18:22)

  uu [anonim]

  Trebuie sa facem ceva in tara asta. Sa incepem prin uciderea medicilor care iau spaga...uu..deja am ucis 90% din ei.
 • 0 (0 voturi)    
  simplu (Miercuri, 26 martie 2008, 18:27)

  RO [anonim]

  un profesor are intre 600-1500 RON... e normal?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e normal... (Miercuri, 26 martie 2008, 20:03)

   alex [anonim] i-a raspuns lui RO

   nu este normal, deoarece au foarte multi bani pentru cat lucreaza:
   - 22 ore saptamanal
   - concediu pe perioada vacantelor scolare.

   Sunt tineri cu salariul asta (1.500 RON) care lucreaza cele 22 ore in doua zile. E normal?

   Calitatea invatamantului este execrabila... Profesorii agreseaza fizic elevii, calitatea informatiilor este complet depasita... Si totusi ei cer salarii si mai mari... E normal?
   • 0 (0 voturi)    
    citeste bine, sau invata (Miercuri, 26 martie 2008, 20:49)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui alex

    Am raspuns "cui pe cui" baiatului cu leprele, care postase deasupra mea, si ai sarit tu in scena repede sa arunci cu adjective aiurea; cum as putea sa ma simt inferior lui, un individ care arunca la nimereala cu injurii; si stai si gandeste-te: om fara scoala comparat cu om cu scoala. Diferenta e colosala in 90% din cazuri. Daca tu faci parte din cei 10 % autodidacti care au reusit cu adevarat fara a merge la scoala, foarte bine. P.S. daca ai dedus ca si eu sunt profesor, nu e cazul; am o alta meserie. Si apropo, am folosit cuvantul prostovan, sau prostanac, sub forma adjectivului care denota prostia, de care da dovada, ca si de marginire, ca si tine de altfel, avand in vedere la cat de superficial tratezi postul meu, in care ma refer doar la profesori.
    • 0 (0 voturi)    
     regretele mele, cristi (Miercuri, 26 martie 2008, 22:00)

     alex [anonim] i-a raspuns lui cristi

     de acord dle cristi, insa metoda "cui pe cui" este echivelenta cu indolenta... daca cineva are alta parere decat a ta, nu este cazul sa arunci cu noroi... violenta anste doar violenta...

     Reactia cititorului POLY este de frustare, este reactia obisnuita a omului care s-a saturat sa pompeze bani intr-un sistem ruginit.
     Sistemul este ruginit cristi, si asta o spun gandindu-ma la evaluarea complet defectuoasa de care are parte elevul/ studentul.

     Beneficiarii sistemului de invatamant TREBUIE sa fie ELEVII!!!
     O tara are sistem de invatamant pentru a asigura cunostinte generatiilor in formare.
     Sistemul de invatamant NU este conceput pentru a sustine salarii, ori din ce vad eu, profesorii cer 5 lucruri:
     1. salarii mai mari
     2. salarii putin mai mari
     3. salarii ceva mai mari
     4. salarii si mai mari
     5. salarii tot mai mari

     Si astea in conditiile in care sistemul de invatamant a incremenit de cateva zeci de ani, in conditiile in care profesorii fac "pregatire" cu elevii... bleah...

     Ti se pare normal? Mie nu...

     Nu ne intereseaza motivatia pentru care ai folosit un anumit cuvant, si nici justificare nu ti-am cerut... Astfel, orice explicatie denota propria vinovatie pe care o constientizezi.

     Fara carte poti trai, fara sanatate nu...
     Nu ti-as dori sa ajungi la spital si sa fii tratat de prefesorul de mate, sau de chimie...

     Daca opinia pe care o ai este ca sunt "marginit [...] avand in vedere la cat de superficial tratezi postul", inseamna ca mi-a pierdut cateva minute din viata sa iti explic cateva lucruri elementare...

     pacat...

     iar daca micul meu comentariu a trezit resentimente fata de nikul ALEX, regretele mele dle cristi.

     Doar am atras atentia (intr-o mica masura) asupra fenomenului...
 • 0 (0 voturi)    
  tare (Sâmbătă, 10 mai 2008, 18:03)

  ELENA [anonim]

  EU AM O PROPUNERE: TOTI PROFESORII SI TOTI MEDICII SA FIE INAMOVIBILI CA JUDECATORII CA SI ASA NU LE FACE NIMENI NIMIC ATUNCI CAND INTRETIN RELATII CU ELEVII, CAND MEDICII TAIE.penisul .... LA BOLNAVI ex CIOMU) CAND OPEREAZA ALTI COPII DECAT PE ACELA CARE TREBUIE sa IL OPEREZE samd
  CE ZICETI????
  CA SI ASA LEGILE SUNT TOT PENTRU CINE TREBUIE, SUNT FACUTE DE CINE TREBUIE, CU ALTE CUVINTE HAI IN LEGEA JUNGLEI FRATILOR!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by