În București, la intersecția străzilor Pictor G. D. Mirea nr.13 cu Clucerului nr. 88, o vilă proiectată în stil mediteranean domină întreaga zonă prin frumusețe și eleganță rămase din alte vremuri.

Vila din București unde a locuit Iosif ContaFoto: Arhitect Mădălin Ghigeanu

Clădirea a fost proiectat de marele arhitect și profesor Tiberiu Niga, în anul 1938, pentru Petre Modolea, înalt funcționar în Ministerul de Interne în perioada interbelică.

Povestea vilei a fost recuperată printr-o providențială întâmplare. Arhitectul Mădălin Ghigeanu a descoperit arhiva personală a arh. Tiberiu Niga la un anticar care, la rândul său, o recuperase de la un centru de topit hârtie.

A fost punctul de plecare pentru identificarea pe teren a operelor arh. Tiberiu Niga (1906-1979), "un profesionist al planșetei, cu o versatilitate stilistică excepțională, realizând lucrări de referință în stilul modernist Art Deco, Mediteranean de factură italian-renascentistă sau funcționalist raționalist al perioadei grele de după război".

În imobil au locuit, după naționalizare, sculptorul Ion Vlasiu și Iosif Conta, dirijor al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Române în perioada 1954-1988.

Citește, pe B365.ro, cum a supraviețuit celor mai complicate vremuri această casă-bijuterie din București.