Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ajuns, marţi, la București, în prima sa vizită oficială în România. Liderul de la Kiev a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Zelenski avea programat un discurs în Parlament, de la ora 17.00, însă acesta a fost anulat. România devine astfel prima țară în care liderul de la Kiev ajunge și nu merge în Parlament să susțină un discurs.

Klaus Iohannis și Volodimir ZelenskiFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră

18:10Preşedintele Ucrainei a ajuns la Palatul Victoria, unde a fost întâmpinat de premierul Marcel Ciolacu.

17:04Zelenski a ajuns în Parlament. Surpriză: Diana Șoșoacă nu a fost vocală la sosirea lui Zelenski, dar se plimbă cu harta prin zona rezervată jurnaliștilor, în timp ce transmite live pe rețelele de socializare.

16:45Zelenski urmează să ajungă în Parlament, pentru a se întâlni cu președinții Camerei Deputaților și Senatului, Alfred Simonis și Nicolae Ciucă.

Diana Șoșoacă și-a făcut apariția în perimetrul rezervat jurnaliștilor, ea având harta României Mari.

16:44Zelenski se află la această oră în Parcul Carol, unde depune o coroană la Monumentul Eroilor.

16:20VIDEO De ce nu ține Zelenski un discurs în Parlamentul României, așa cum face în fiecare țară pe care o vizitează? "Nu sunt pregătit"

15:38 Cu harta României Mari în brațe, senatoarea Diana Șoșoacă a cerut public, marți de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, ca Ucraina "să ne dea înapoi teritoriile furate" - acesta fiind de fapt şi mesajul ei pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

14:50Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat marți în prima sa vizită la București, de la invazia Rusiei, a mulțumit României pentru sprijinul acordat, inclusiv pentru ajutorul militar. Întrebat care au fost cerințele în acest sens, el a spus că a cerut în principal sisteme de artilerie, dar că nu poate da detalii. La rândul său, Iohannis a dat asigurări că România va continua să sprijine Ucraina, inclusiv militar, „până la victorie”.

14:10 Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski vor susține declarații de presă comune de la ora 14.30.

13:17Este oficial: Discursul pe care Zelenski urma să îl susțină în plenul Parlamentului, de la ora 17.00, a fost anulat.

Președintele Zelenski ar urma să meargă totuși în Parlament, pentru a se întâlni cu președinții Camerei Deputaților și Senatului, Alfred Simonis și Nicolae Ciucă.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a spus că nu cunoaşte motivul pentru care preşedintele Ucrainei nu a mai venit să susţină un discurs în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, argumentând că un şef de stat îşi face singur programul.

Potrivit acestuia, preşedintele Zelenski nu s-a speriat „de nişte extremişti".

„Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti. Nu Camera Deputaţilor, Parlamentul României a stabilit că vine sau nu vine preşedintele Zelenski. Exclud motivul să fie unul din personajele extremiste. (...) Cu siguranţă, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit oprită o astfel de vizită din cauza unor extremişti şi nu cred că acesta este motivul. Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de "săgeţile" lui Putin”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

13:03Volodimir Zelenski, primit de Iohannis la Cotroceni:

12:10 Înaintea sosirii în România a președintelui Volodimir Zelenski, senatoarea Diana Șoșocă - invitată frecvent la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin - a transmis o serie de mesaje virulente, clamând că „va fi rău” dacă liderul de la Kiev va merge în Parlamentul României. Amintim că Zelenski a ajuns marți la București și se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu, însă discursul pe care acesta urma să îl susțină în plenul Parlamentului ar putea fi anulat, conform unor surse oficiale.

11:24Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, l-a întâmpinat la aeroport pe președintele ucrainean.

11:00 Zelenski se întâlnește la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis la ora 13.00. Liderul de la Kiev trebuia să susțină un discurs în Parlament de la ora 17.00, însă stafful său ar fi decis ca acest lucru să nu mai aibă loc, motivând că agenda este prea încărcată, potrivit surselor HotNews.ro. Un anunț oficial nu a fost făcut.

10:43 Volodimir Zelenski anunță pe Twitter că a ajuns la București, postând un mesaj în care mulțumește țării noastre pentru sprijinul acordat Kievului.

„Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie garanți de securitate în lume, în special în domeniul securității alimentare”, a scris președintele ucrainean pe rețeaua de socializare X.

El a precizat că va discuta cu președintele Iohannis despre situația de securitate, precum și despre colaborarea dintre cele două țări.

„România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, a mai scris el.

La ora 13.00, Volodimir Zelenski va fi primit, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete şi discuţii oficiale. De la ora 14.15, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

De la ora 17.40, Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Şeful statului Klaus Iohannis a discutat ultima oară cu Volodimir Zelenski joi, la Summitul Comunităţii Politice Europene care a avut loc în Granada, Spania.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a confirmat, în luna august, într-un interviu pentru Digi 24, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita România, la o dată neprecizată, iar „în curând” liderul ucrainean se va întâlni şi cu premierul român.

În 5 aprilie 2022, la mai puțin de două luni de la invazia Rusiei în Ucraina, Zelenski a avut o intervenție prin apel video în Parlamentul României. Volodimir Zelenski a făcut referire în discursul său la Revoluţia din decembrie 1989.

„Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale”, a spus Zelenski în discursul susținut în Parlamentul României.