Ana Claudia Grigore, cunoscută sub numele de scenă Ruby, se află în vacanță în Israel, ea spunând că mâine ar fi urmat să se întoarcă acasă: „Pare ireal, nu putem procesa ce se întâmplă”. Amintim că Israelul a declarat stare de război după ce mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani.

Cantareata RubyFoto: Inquam Photos / Stefan Sandu
  • „În zona în care suntem noi, toată lumea s-a izolat. Am fost anunţaţi să ne izolăm. Fiecare casă înţeleg că are un buncăr undeva, iar noi avem chiar în apartamentul în care stăm o cameră tip buncăr. Toată lumea s-a izolat. (...) Ni s-a spus să ne adăpostim oricum pentru că sunt rămăşiţe ale rachetelor care ne pot răni", a declarat Ruby, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
  • „Pare ireal, nu putem procesa ce se întâmplă pentru că la noi în ţară lucruri de acest gen nu se întâmplă şi este ceva complet nou. Nu ştim exact cu ce ne confruntăm. Habar nu avem (n.r. cum ne întoarcem în ţară) pentru că am văzut cum au ţintit rachetele către aeroport şi nu ştiu ce zone, e foarte multă agitaţie aici. Nu ştim cum se va întâmpla. Mi-e şi frică să mă urc acum în avion. În seara asta, aveam un concert care s-a anulat”, a mai spus cântăreața în intervenția telefonică ce s-a întrerupt brusc, conform Antena 3.

Aproape 800 de români sunt în vacanță în Israel, iar autorităţile române caută soluţii pentru a-i aduce în țară, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

  • „Sunt în jur de 790 de români, în acest moment, pelerini, şi, împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel.
  • S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare", a declarat Ciolacu, întrebat dacă există români care au cerut ajutor pentru a fi repatriaţi.

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război și îi atenționează pe românii care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească țara.

„Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, a transmis MAE.

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza. Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află pe picior de război și mobilizează rezerviști. Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator.