Patru cetăţeni români se află printre victimele accidentului din Italia, în care 21 de persoane și-au pierdut viața după ce un autocar a căzut în gol de pe un pod în Mestre, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Trieste s-a deplasat la unitatea medicală unde au fost transportate trupurile neînsufleţite şi menţine legătura cu familiile victimelor pentru a acorda sprijin.

Patru romani se afla printre victimele accidentului din Mestre, unde un autocar a cazut de pe un podFoto: Vigili Del Fuoco / Zuma Press / Profimedia

UPDATE Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, afirmă, miercuri seară, că autorităţile române depun toate eforturile pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite ale celor patru români morţi în accidentul din Italia.

”Condoleanţe familiei celor patru români decedaţi în urma tragicului accident rutier petrecut la Veneţia. Dumnezeu să îi odihnească”, a transmis, miercuri seară, preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă anunţă că se lucrează pentru repatrierea trupurilor.

”Autorităţile române depun acum toate eforturile pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite. Aşteptăm cu toţii rezultatele anchetei oficiale din Italia”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

UPDATE Cele patru victime fac parte din aceeași familie, potrivit Digi24. Este vorba despre doi frați și părinții lor.

De asemenea, Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, a precizat pentru Digi24 că printre cei 15 răniți nu există niciun român.Filip nu a precizat în schimb dacă românii morți în accident erau turiști sau locuiau în Italia.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, transmite condoleanțe rudelor celor decedați în accidentul din Italia.

„Profund îndurerat de veștile de ultimă oră venite din Italia privind tragicul accident produs la Mestre, care a curmat și viețile a patru cetățeni români. Transmit condoleanțe și multă putere familiei îndoliate, în aceste momente de grea încercare”, a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Patru români au decedat în accidentul din Italia

Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste s-au autosesizat, în regim de urgență și au solicitat autorităților locale, în regim de urgență, informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate.

  • „Urmare a demersurilor întreprinse, permanent, în cursul nopții de 3 spre 4 octombrie 2023, cât și pe parcursul zilei de astăzi de către Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste, MAE precizează faptul că printre victimele accidentului rutier se află și patru cetățeni români”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Identificarea persoanelor decedate a fost dificilă

MAE subliniază că procedura de identificare a tuturor victimelor s-a efectuat cu dificultate, având în vedere circumstanțele producerii accidentului și gravitatea acestuia.

  • „Totodată, MAE informează că echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Trieste s-a deplasat și la unitatea medicală unde au fost transportate trupurile neînsuflețite pentru a intra în legătură cu membrii de familie, în vederea acordării asistenței consulare specifice în astfel de situații.
  • Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste continuă dialogul cu autoritățile locale și vor acorda întregul sprijin, în limita competențelor, în vederea repatrierii trupurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces”, mai spune MAE

21 de persoane au murit şi 15 sunt rănite după ce un autobuz plin a căzut marţi seara de pe o pasarelă peste calea ferată şi a luat foc, la Mestre, în apropiere de Veneţia.

Autobuzul era unul electric, intrat în uz de numai un an. Transporta turişti străini care se întorceau dintr-o excursie de o zi la Veneţia. Aflat pe o pasarelă, a trecut de parapetele de protecţie şi a căzut de la o înălţime de peste 10 metri, peste calea ferată, luând foc la impact.

Accidentul a avut loc marţi seara, cu puţin timp înainte de ora locală 20:00 (21:00, ora României), pe o şosea dreaptă şi în mod normal foarte circulată care leagă districtul Mestre de centrul istoric al Veneţiei.

Ce naționalități au celelalte victime ale tragediei din Italia

Toate cele 21 de victime ale masacrului au fost identificate, potrivit ANSA.

Potrivit datelor de la prefectura de la Veneția, este vorba de nouă cetățeni ucraineni, 4 români, 3 germani, doi portughezi, un croat, un sud-african și singurul italian, șoferul de autobuz, un bărbat de 40 de ani din Treviso. În ceea ce privește răniții, în acest moment au fost identificate 13 din cele 15 persoane internate: cinci cetățeni ucraineni, patru germani, doi spanioli, unul croat și unul francez. Ultimii doi răniți, asupra cărora se mai fac investigații, ar fi un cetățean ucrainean și german.

Seara, Regiunea Veneto a lansat buletinul actualizat la sfârșitul după-amiezii: din cei 15 internați, 12 sunt adulți și 3 minori. Zece sunt la terapie intensivă.

Citește și:

VIDEO Momentul în care autocarul cade în gol de pe pod și ia foc, la periferia Veneției, surprins de o cameră de supraveghere