​Cum se ia șpagă la Urbanism în Primăria lui Chirica. „Pui două plicuri și le lași la toaletă” ● Capcana ANL: zeci de familii plătesc rate pentru apartamente inexistente ● Locomotivele CFR Marfă, luate de un Remat, o pensiune și operatori feroviari ● Liviu Voinea, favorit să-i ia locul la șefia ASF lui Nicu Marcu ● Cătălin Drulă: Avem o guvernare prin decret/Măsurile fiscale, neconstituționale ● Noul manager al spitalului din Botoșani, la o lună de la moartea Alexandrei Ivanov: „Se mai întâmplă” ● Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea filmului “Arsenie. Viața de apoi” în județul Sibiu ● Dosar penal în cazul expertizei efectuate la Rezerva de apă a Bacăului ● Aninoasa are singura școală unde, pe terenul și în sala de sport, locuiesc oameni ● Contabila de la revista „Femeia” conduce cea mai mare companie de construcții a statului

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Cum se ia șpagă la Urbanism în Primăria lui Chirica. „Pui două plicuri și le lași la toaletă”

Dana Vasiliu era folosită de primar la recepții ilegale de clădiri care nu respectau autorizația, cazul Vixen fiind unul dintre acestea.

Într-un alt caz, la vila construită pe fundația unei case bătrânești, funcționara a primit 1.500 de lei de la un intermediar dar a scăpat de flagrant.

Petru Veleșcu își făcea veacul pe la Urbanism, fiind samsar de autorizații de construcție. A luat doi ani cu executare pentru această afacere, fiind prins cu 2.500 de lei asupra lui. Dana Vasiliu a fost trimisă în judecată în această toamnă pentru falsificarea recepției. Ea este urmărită penal și în Dosarul Vixen, la DNA, unde a executat ordinele primarului, cei doi semnând împreună edificarea clădirii ilegale, scrie ReporterIS.

Capcana ANL: zeci de familii plătesc rate pentru apartamente inexistente. Constructorul cere bani în plus

Apartamentele trebuiau predate cumpărătorilor în aprilie – mai 2022, dar în august 2022 abia se lucra la fundație. Ieșenii care au încheiat contracte pentru apartamente în blocul ANL din Bucșinescu au făcut credite și au plătit în avans prețul integral al locuințelor. Aceștia nu doar că plătesc rate pentru apartamente care nu există, anul trecut constructorul le-a cerut cumpărătorilor să achite bani în plus pentru că s-au scumpit materialele.

ANL se spală pe mâini: „contractul între clienți și constructor reprezintă voința părților” și, prin urmare, nu poate interveni. Ba mai mult, ANL le-a comunicat ieșenilor păgubiți că apartamentele vor costa și mai mult dacă insituția reziliază contractul cu firma de construcții. Familiile care s-au orientat spre locuințele ANL sperau că nu vor avea parte de surprize pentru că au cumpărat apartamente de la stat, dar de fapt au de a face tot cu un mare dezvoltator țepar, scrie 7Iasi.ro.

Locomotivele CFR Marfă, luate de un Remat, o pensiune și operatori feroviari

Locomotivele CFR Marfă scoase la licitație pentru stingerea datoriei către Fisc au fost cumpărate de operatori feroviari privați, o societate de tip Remat, o alta care activează în industria hotelieră și o casă de comerț ucraineană. Informațiile au fost făcute publice miercuri dimineață de conducerea operatorului feroviar de stat, iar noi am făcut o verificare a firmelor prezente pe listă, scrie Clubferoviar.ro.

Liviu Voinea, favorit să-i ia locul la șefia ASF lui Nicu Marcu

PSD va nominaliza noul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), susțin surse din coaliția de guvernare, după discuțiile purtate de premier cu președintele PNL. Marcel Ciolacu vrea ca postul să fie ocupat de reprezentantul României la FMI. Voinea urmează să-i ia locul lui Nicu Marcu, în mandatul căruia au avut loc falimentele a doi lideri de pe piața asigurărilor RCA, City Insurance și Euroins, soldate cu găuri de miliarde de lei, scrie Libertatea.

Românii cu rate la casă legate la IRCC plătesc cu peste 700 de lei mai mult față de toamna trecută

Românii cu credite legate la IRCC, care au apelat la un credit de 500.000 lei pe 30 de ani, trebuie să scoată din buzunar cu peste 700 de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Începând din luna octombrie, IRCC va suferi o majorare infimă, de 0,02%, față de trimestrul trecut. Dinamica din acest an a fost, totuși, una slabă: față de trimestrul trecut, românii vor plăti cu 7 lei mai mult (când ne referim la creditul mai sus menționat), scrie Wall-Street.ro.

Cătălin Drulă: Avem o guvernare prin decret/Măsurile fiscale, neconstituționale

Pachetul de măsuri fiscale ”de pe scaun este neconstituțional”, declară la RFI președintele USR, Cătălin Drulă. El precizează că ”sunt decizii anterioare ale CCR care spun că un astfel de proiect-trenuleț, cu foarte multe prevederi care afectează diverse acte normative nu poate fi trecut prin angajarea răspunderii”. Liderul USR speră că judecătorii Curții ”vor judeca drept și patriotic, că este vorba de a apăra România de un abuz”, scrie RFI.

Prin ce a trecut cafeaua de 5 lei. Fondatorul 5 to go, despre scumpiri, mici producători români și taxe

Radu Savopol, co-fondator 5 to go, povestește într-un interviu video pentru StartupCafe.ro care au fost cele mai mari provocări pentru lanțul de cafenele: de la prețurile de 5 lei ale produselor, pentru care brandul s-a făcut cunoscut, și scumpirea lor, la excluderea unor francizați, colaborarea cu mici producători români și recrutarea de angajați cu și fără experiență, scrie Startupcafe.ro.

Noul manager al spitalului din Botoșani, la o lună de la moartea Alexandrei Ivanov: „Se mai întâmplă”

La doar o lună de la moartea Alexandrei Ivanov, actuala conducere a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani dă de înțeles că vrea să lase tragedia în urmă.

Responsabilitatea pentru decesul tinerei gravide care a stat șapte ore într-o stare critică, fără să fie operată, e pasată acum către ancheta încă în desfășurare. Consiliul Județean Botoșani a schimbat managerul unității medicale, iar noua conducere, delegată prin instrumentul interimatului, s-a apucat să facă protocoalele și procedurile care lipseau. Și pentru acestea se așteaptă însă validare de la Ministerul Sănătății, scrie PressOne.

Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea filmului “Arsenie. Viața de apoi” în județul Sibiu

Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul oficial, adresată reprezentanților Astra Film Festival, Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea proiecțiilor filmului documentar “Arsenie. Viața de apoi”, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul celebrului festival internațional de film documentar, desfășurat în luna octombrie în Sibiu, pe motiv că “Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre.”, scrie Cultura la dubă.

Dosar penal în cazul expertizei efectuate la Rezerva de apă a Bacăului

Subiectul Rezervei de apă a municipiului Bacău a fost intens dezbătut în 2022, după ce primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a declarat lucrarea finalizată cu succes, dar și cu ocazia unor avarii la aducțiunea de la Valea Uzului, pe care instalația ar fi trebuit să o suplinească. CRAB a susținut în repetate rânduri că Rezerva nu a fost realizată conform proiectului și a refuzat să o ia în administrare.

În 2022, fără să anunțe public, conducerea Primăriei Bacău l-a contractat pe expertul Ștefan Mihail Antonie, pentru o expertiză a instalației asupra căreia planau semne de întrebare. Atestat doar pe instalații termice și sanitare, expertul a livrat un raport fără să verifice dacă apa transportată de instalația numită Rezerva de apă ajunge de la Mărgineni și Gherăiești la rezervoarele CRAB de la Barați, scrie Ziarul de Bacau.

Aninoasa are singura școală unde, pe terenul și în sala de sport, locuiesc oameni

Orașul Aninoasa pare să mai intre o dată în istorie cu faptul că, pe terenul și în sala de sport a unei școli din localitate, locuiesc oameni. Și asta, în timp ce elevii au făcut sport în clasă. Iar acum profesorii au urcat pe terenul de pe platforma fostei mine, ajunsă și ea o ruină și spun că vor folosi și sala, când se va face frig.

La ora de sport, pentru că terenul pe care ar trebui să se desfășoare ora este ocupat de containere, mese, ligheane și diverse acareturi, cei mici se încolonează și urcă dealul spre fosta mină, aflată la câteva sute de metri, pe un drum pietruit. Acolo, pe un teren sintetic, am găsit o clasă de copii care se antrena, scrie Cronicavj.ro.

Contabila de la revista „Femeia” conduce cea mai mare companie de construcții a statului

Contabila de la revista „Femeia”, fără nici o calificare în managementul companiilor din construcții, Manuela Pătrășcoiu, conduce cea mai mare companie de construcții a statului, Compania Națională de Investiții (CNI), subordonată Ministerului Dezvoltării. Bugetul CNI pe 2023 este de 377 de milioane de lei.

În înregistrările DNA din dosarul Nicolae Bădălău, acesta se lăuda că ar deține controlul asupra lui Pătrășcoiu, scrie Defapt.ro.