Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, marţi, decretul prin care îl eliberează pe Alexandr Stoianoglo din funcţia de procuror general, invocând tergiversarea pronunţării unei decizii de către instanţele judecătoreşti în acest caz, transmite News.ro.

Maia Sandu Foto: AGERPRES

„Azi, 26 septembrie 2023, a fost semnat decretul prezidenţial de eliberare din funcţia de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii CSP din 23 mai 2022. Având în vedere că pronunţarea unei decizii de către instanţele judecătoreşti pe constatarea legalităţii eliberării din funcţie a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcţiei de Procuror General şi a obligaţiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiţionalităţile din sistemul justiţiei”, a anunţat, marţi, Preşedinţia Republicii Moldova, într-un comunicat de presă.

Decretul arată că eliberarea din funcţie de către Consiliul Superior al Procurorilor s-a făcut în urma obţinerii calificativului „nesatisfăcător”.

„În urma examinării raportului Comisiei de evaluare a procurorului general (suspendat de drept din funcţie), Alexandr Stoianoglo, întocmit pe 5 mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor, prin hotărârea nr. 1-92 din 23 mai 2022, în conformitate cu art. 311 alin. (8) şi alin. (9) din Legea nr. 312016 cu privire la Procuratură, a acordat calificativul „nesatisfăcător” activităţii desfăşurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului procurorului general şi a propus preşedintelui R. Moldova eliberarea domnului Alexandr Stoianoglo din funcţia de procuror general”, se arată în decret.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţia de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declaraţii, abuz în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ulterior, el a fost vizat de încă un dosar penal.