Un comisar aşteaptă o expertiză cu sufletul la gură: a simţit sau nu când a trecut cu maşina peste un om? ● Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de la dârele lăsate de avion pe cer ● Costurile cu infrastructura. Cât de diferite sunt între state și unde se află România ● Producătorii care au fost la Zilele Recoltei se plâng că au achitat o taxă de 1000 de lei. „Oamenii vor să cumpere produse autohtone la prețuri accesibile” ● Centrul istoric din Iași, distrus! Șacalii imobiliari scot bani din clădiri ilegale: „apartamente în regim hotelier” ● Rețeaua Pizza Hut din România va fi reorganizată, multe restaurante vor fi închise ● Angajații CE Oltenia ar putea pierde bani și bonusuri. Liderii cer majorări de salarii

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un comisar aşteaptă o expertiză cu sufletul la gură: a simţit sau nu când a trecut cu maşina peste un om?

Comisarul Vasile Zacornea stă ca pe ace în aşteptarea expertizei criminalistice a dinamicii accidentului în care este suspectat că a trecut cu maşina peste un om băut căzut pe un drum sătesc. Expertiza îl poate face din suspect inculpat pe fostul şef al Serviciului de Înmatriculări şi Permise Iaşi. În acest timp, Zacornea este văzut deseori la locul accidentului de către localnici. Ce face acesta acolo, nu se ştie, scrie Ziarul de Iasi.

Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de la dârele lăsate de avion pe cer

Realizatoarea TV Olivia Steer a venit cu o explicație halucinantă după ce prietenii săi au făcut enteroviroză și susține că totul este din cauza dârelor lăsate de avion pe cer. Soția lui Andi Moisescu a stârnit valuri de reacții în spațiul public.

Fosta prezentatoare TV a mărturisit că, la fel ca mulți alții, tot timpul și-a pus problema dârelor albe din urma avioanelor aflate în zbor. Dacă mulți credeau că acele dâre sunt din cauza fumului de motor, Olivia Steer vine cu o nouă teorie. Mai exact, după mai multe zile în care a analizat când și unde apar cel mai frecvent acele urme, Olivia Steer a ajuns la concluzia că fenomenul se petrece numai deasupra aglomerărilor urbane, deasupra pârtiilor de ski sau deasupra litoralului, niciodată între două stațiuni montane sau în largul mării, scrie Stiri de Cluj.

Costurile cu infrastructura. Cât de diferite sunt între state și unde se află România

Recent, Sam Dumitriu, director de cercetare la Britain Remade, a realizat o analiză referitoare la costurile de construcție a infrastructurii în mai multe state ale lumii. Studiul pleacă de la incredibila creștere a costurilor liniei de mare viteză din Marea Britanie, care va uni Londra de orașele din nordul Angliei și, apoi, mai departe, Scoția.

Analiza lui Sam Dumitriu arată că inițial, în anul 2013, investiția în linia de mare viteză britanică era estimată să ajungă la 57 miliarde de lire sterline. A fost o subevaluare masivă, pentru că acum se constată că doar primele 134 de mile vor costa 53 miliarde de lire sterline, ceea ce înseamnă aproximativ 396 milioane de lire sterline pe milă.

Sam Dumitriu afirmă în analiză că este cel mai scump proiect de infrastructură din lume luând în considerare că și la prețul estimat în urmă cu un deceniu linia de mare viteză britanică era mai costisitoare decât cea construită între Napoli și Bari, ca sumă pe kilometru, și de aproape patru ori mai mult decât investiția realizată în linia de mare viteză dintre orașele Tours și Bordeaux, în Franța, scrie RFI.

​Producătorii care au fost la Zilele Recoltei se plâng că au achitat o taxă de 1000 de lei. „Oamenii vor să cumpere produse autohtone la prețuri ACCESIBILE”

Prețurile în cadrul evenimentelor organizate la Cluj de administrația locală și județeană cresc, iar clujenii nu mai fac față la pretențiile de „oraș de 5 stele”. Se pare că administrația locală a modernizat Platoul Sălii Sporturilor doar ca să mai încaseze niște bani de la comercianții clujeni, lăsându-i pe locuitorii municipiului să „compenseze” ei prețurile halucinante la produsele locale expuse acolo.

„Era o vreme când Zilele Recoltei însemnau aprovizionarea cu legume pentru iarnă la prețuri accesibile, într-o atmosferă de sărbătoare mai degrabă necăutată, spontană", scrie Stiri de Cluj.

Centrul istoric din Iași, distrus! Șacalii imobiliari scot bani din clădiri ilegale: „apartamente în regim hotelier”

Pentru că nu pot intabula și vinde clădirile ridicate ilegal, imobiliarii care au construit fără autorizație în centrul istoric, în zone protejate, închiriază apartamentele în regim hotelier. Legea prevede pedepse penale pentru cei care construiesc fără autorizație în zonele „construite protejate”, dar la Iași, de ani de zile nu a fost trimis în judecată niciun astfel de dosar. Alături de parchet și poliție, Primăria este complice: nu a cerut nici măcar desființarea construcțiilor ilegale.

Două exemple în zona zero a orașului: clădirile ridicate ilegal de către omul de afaceri Antonel Adomnicăi pe Elena Doamnă și hotelul fostului consilier local Vlad Nedelcu din zona Cuza Vodă. Primul a construit ilegal un complex cu 17 unități de cazare pe strada Elena Doamnă. În februarie 2022, Poliția Locală a făcut sesizare penală, dar Adomnicăi a continuat lucrările. În prezent, construiește și o cafenea pe două niveluri. Al doilea caz: între anii 2017 și 2018, fostul consilier Vlad Nedelcu a construit ilegal un hotel în buricul târgului, pe strada 14 decembrie, în zona Cuza Vodă. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal și tot degeaba. Afacerea lui Nedelcu funcționează bine-merci sub numele „Rent Holding Apartments” și oferă la închiriere șapte tipuri de apartamente cu suprafețe între 37 și 80 mp, scrie 7Iasi.ro.

Rețeaua Pizza Hut din România va fi reorganizată, multe restaurante vor fi închise

Rețeaua de restaurante Pizza Hut din România va fi reorganizată, inclusiv prin închiderea a 13 restaurante într-o perioadă de aproximativ 6 luni. La acest moment sunt operate pe piața locală 43 restaurante Pizza Hut. Vor fi închise în special unități care deservesc zone cu un grad mare de suprapunere, rezultat în urma consolidării sub un singur brand și alinierii operațiunilor Pizza Hut și Pizza Hut Delivery, scrie Profit.ro.

Măsurile fiscale. Companii: economia va încetini. Experți: nu e combătută evaziunea fiscală

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat forma finală a măsurilor menite să reducă deficitul bugetar. Premierul spune că România nu își mai permite facilități și evaziune fiscală la nivelurile actuale. Mediul de afaceri transmite însă că măsurile lovesc tocmai în partea sănătoasă a economiei.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, adoptat, luni, de Guvern, ar avea ca scop inclusiv combaterea evaziunii fiscale și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.

„România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Europa Liberă.

Angajații CE Oltenia ar putea pierde bani și bonusuri. Liderii cer majorări de salarii

Președinții celor două mari federații sindicale din CE Oltenia, Gabriel Căldărușe – FNSE ,,Univers” și Dumitru Pîrvulescu – FNME au trimis o adresă celor șapte parlamentari de Gorj. Aceștia arată că pachetul fiscal, pregătit de Guvernul Ciolacu, afectează structura de personal și drepturile salariaților Complexului Energetic Oltenia.

„Vă solicităm să ne sprijiniți prin intevenții legislative astfel încât și CE Oltenia, ce se află într-un amplu proces de restructurare determinat de angajamentele României referitoare la decarbonare, să nu fie afectat de măsurile mai sus menționate” se arată în scrisoarea trimisă de lideri parlamentarilor din județ. Tot reprezentanții acestor federații ceruseră o majorare salarială în CEO, începând cu anul viitor: ,,În 2024 va fi o nouă negociere a contractului colectiv de muncă iar eu, ca lider al celui mai mare sindicat din CEO, am obligația ca, alături de colegii mei, să obțin drepturi și mai mari pentru salariați” a declarat Jan Popescu, de la SMEO, la o emisiune de radio, scrie Gorjeanul.