Omul de afaceri Emil Savin, cel care i-a dat geanta cu bani lui Dumitru Buzatu, susține că l-a denunțat la DNA doar pe expertul din dosarul spăgii de 1.25 milioane de lei, nu și pe șeful Consiliul Județean Vaslui.

Dumitru Buzatu, liderul PSD VasluiFoto: Agerpres

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Emil Savin a declarat că nu l-a denunțat pe președintele Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu, care a fost prins în flagrant primind mită, ci pe expertul din dosarul baronului PSD.

Expertul ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul raport realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren.

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

  • „Povestea a plecat în 2021, de la niște lucrări, spuneau ei, neconforme (...) La momentul respectiv s-a cerut o expertiză, care s-a și realizat, până la urmă. Eu am cerut o contraexpertiză. Ei n-au vrut, au zis că acea contraexpertiză trebuie făcută de același expert (care a făcut prima expertiză). Mie mi s-a părut cam dubios, le-am spus că nu cred că e corect.
  • Cei de la Consiliu (Consiliul Județean Vaslui, n.r.), dl. director Toma și alții de acolo, au zis să facem cu același expert. L-am contactat pe expert și l-am întrebat: 'E corect, tot tu centrezi, tot tu dai cu capul?' și mi-a spus că e corect, că doar el poate face expertiza. 'Faci contract cu mine și-ți fac contraexpertiza', mi-a zis el.
  • Mi-am contactat avocații și mi-au zis: E ceva cusut cu ață albă. Dacă faci asta, e mită ascunsă și te duci la bulău”, a declarat Savin.

Savin s-a plâns că era în pragul falimentului și de aceea a mers la DNA. Nu îi pare rău că a luat această decizie, iar Dumitru Buzatu a fost luat la țintă după interceptările făcute de procurorii anticorupție în acest dosar.

  • „Ăsta a fost denunțul pe care l-am făcut eu: nu l-am denunțat pe Buzatu, l-am denunțat pe expert, expertiza respectivă. Și m-am dus cu acea expertiză la domnii de la DNA și le-am spus chestia respectivă.
  • De atunci, am intrat în ascultare și a ieșit toată panarama asta. Nu l-am denunțat pe Buzatu, ci pe domnul expert (...) N-am avut încotro și a trebuit să fac ce am făcut.
  • Nu îmi pare rău (...) Am fost pe lângă faliment de vreo doi-trei ani de zile, m-am împrumutat de bani să-mi plătesc dările la stat, iar banii mei au stat în vistieria Consiliului Județean sau unde au stat (...)", a spus Emil Savin la Antena 3 CNN.

Omul de afaceri a mai spus că Dumitru Buzatu nu i-a cerut banii cu împrumut, aşa cum ar fi declarat ulterior în faţa anchetatorilor, potrivit Agerpres.

„Nu mi-a cerut niciun ban împrumut. Banii, cum aţi văzut, aşa este realitatea, cum este prezentată. (...) Nu pot să spun cum am intrat în posesia banilor. În legătura cu chestiunea aceasta nu am voie să vorbesc mai multe. (...) Îmi pare rău, nu trebuia să se întâmple ce s-a întâmplat, dar altă cale nu a fost decât asta şi trebuia să o urmez că dacă nu o urmam, erau alte chestii despre care nu pot spune acum", a afirmat Emil Savin.

Afaceristul a precizat că nu a mai dat mită şi că nu a făcut nicio greşeală până în prezent.

Emil Savin a subliniat că îi pare rău pentru problemele pe care i le-a creat ginerelui său, Eduard Popica, considerat un apropiat al lui Dumitru Buzatu, fost prefect al judeţului Vaslui, actualmente deputat PSD.

„îmi pare rău, pentru asta îmi pare rău, că i-am făcut un disconfort lui. Pentru mine nu-mi pare rău de ceea ce am făcut", a mai spus Emil Savin.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, vineri seară, de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. După șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

În momentul primirii genții cu 1,25 de milioane de lei, Buzatu îi spune omului de afaceri Emil Savin: „Săru'mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită, a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.