Jandarmii au fost chemați la Maternitatea Botoșani, după ce rudele unei tinere însărcinate a amenințat un medic, care a fost nevoit să se ascundă în spital de frica lor, relatează Monitorul de Botoșani.

Spitalul Județean BotoșaniFoto: AGERPRES

Incidentul a avut loc sâmbătă după-amiază, când o tânără de 18 ani, cu sarcină la termen, a ajuns la Spitalul din Dorohoi.

Medicii de acolo au solicitat ca tânăra să fie transferată la Maternitatea din Botoşani, pentru cezariană.

După ce a ajuns la camera de gardă la Maternitatea din Botoșani, un medic a venit să o consulte și a stabilit să i se facă o serie de analize.

La scurt timp, rudele fetei au intrat peste medic și i-au cerut medicului să o opereze imediat.

„La un moment dat, bărbatul i-a spus medicului să îi facă cezariană imediat pacientei, că dacă nu, îi ia gâtul. Medicul a reuşit să fugă în agitaţia creată şi s-a baricadat în sala de naşteri, de la etajul 1. Era extrem de panicat. Asistenta din sala de naşteri a sunat la 112, pentru a cere ajutor”, a povestit un cadru medical de la Maternitate.

Jandarmii au sosit la Maternitatea din Botoșani pentru a calma spiritele.

„La 15.21 a fost un apel 112, prin care personalul medical sesiza că un aparținător al unei femei internate la Maternitate face scandal. A fost aplicat un avertisment contravențional unei femei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, a precizat plutonier adjutant şef Dan Izotov, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani.

Tânăra însărcinată a fost dusă în sala de naşteri în cele din urmă, iar după finalizarea investigaţiilor a fost operată.

„A fost vorba despre o fetiţă de 3,500 de grame. Mama era la prima sarcină, iar în prezent ambii sunt bine şi sănătoşi”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Incidente la Maternitatea din Botoșani

Nu este primul incident de acest fel. Medicii de la Maternitatea din Botoşani susţin că sunt agresaţi verbal şi ameninţaţi după cazul Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care a murit în spital din cauza neglijenţei cadrelor medicale.

Mai mulţi medici de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani s-au întâlnit, în urmă cu o săptămână, cu prefectul judeţului, Sorin Cornilă, pentru a analiza activitatea acestei secţii, afectată de scandalul survenit ca urmare a decesului Alexandrei Ivanov.

Medicii au adus în discuţie faptul că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de agresiune verbală din partea pacientelor şi a aparţinătorilor la adresa personalului medical.

„Am purtat o discuţie cu o parte dintre domnii şi doamnele doctor de la Maternitatea Botoşani şi cu doamna manager a Spitalului Judeţean despre situaţia care s-a creat acolo ca urmare a decesului Alexandrei Ivanov. Am încercat să vedem cum putem regla o parte dintre problemele care au apărut între timp. Sunt situaţii în care pacienţii sau aparţinătorii devin violenţi, iar personalul medical primeşte ameninţări, în timpul programului de gardă. Mi-au solicitat să-i sprijin pentru că se simt ameninţaţi, sunt stigmatizaţi. Eu i-am asigurat de sprijinul meu şi i-am asigurat că am încredere în personalul medical din Botoşani. Sunt convins că avem medici profesionişti, dedicaţi, cu empatie şi care-şi onorează profesia. Cred că, dacă în cazul Alexandrei a fost o culpă medicală sau altfel de probleme, adevărul va ieşi la suprafaţă şi justiţia funcţionează”, a declarat prefectul Sorin Cornilă, conform Agerpres.

„Nu am aer”

Alexandra Ivanov a murit în 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital pe 17 august, în jurul orei 23,30, după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. A doua zi dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil, decedând în Secţia de anestezie - terapie intensivă.

Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".

Inspectorii sanitari au stabilit că "de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânăra respectivă.

CITEȘTE: