Șeful Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu a fost oprit vineri seară, în jurul orei 19, de către procurorii anticorupție. Întrebat despre banii dintr-o geantă maro aflată în portbagajul mașinii, acesta a spus că sunt „economiile” sale: 25 de teancuri cu 100 de bancnote de 500 de lei.

Dumitru BuzatuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită. El a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus geanta în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

Potrivit imaginilor difuzate de Știrile TVR, Dumitru Buzatu părea surprins că a fost oprit de procurorii DGA, care l-au întrebat de unde are banii din portbagaj.

Anchetator: - Este ora 19.12. (...) Acte de identitate, telefoane, sume de bani, dacă aveți asupra dumneavoastră. În mașină?

Dumitru Buzatu: - În mașină.

Anchetator: - Vă rog să le scoateți.

Dumitru Buzatu: - Puteți face percheziție.

Anchetator: - Ați declarat că aveți sume de bani în mașină.

Dumitru Buzatu: - Perfect... Poftiți!

Anchetator: - Scoateți-i dumneavoastră!

Dumitru Buzatu: - Dar de ce să le scot? Poftiți, aveți mandat de percheziție... Nu am nimic împotrivă.

Anchetator: - Geanta aceea a cui este?

Dumitru Buzatu: - A mea.

Anchetator: - Și ce se află în ea?

Dumitru Buzatu: - Bani.

Anchetator: - Și ce reprezintă acea sumă?

Dumitru Buzatu: - (...) Sunt banii mei.

Anchetator: - Sunt banii dvs.?

Dumitru Buzatu: - Da.

Anchetator: - Ce sumă se află în acea geantă?

Dumitru Buzatu: - Nu contează, vă rog să-i vedeți.

Anchetator: - Păi dacă sunt ai dvs., trebuie să știți.

Dumitru Buzatu: - De ce? Știu, dar asta e o altă problemă, nu sunt obligat să vă răspund.

Anchetator: - Din ce provine această sumă?

Dumitru Buzatu: - Sunt economiile mele, care le-am...

Anchetator: - Sunt economiile dvs.

Procurorul a numărat banii, așezându-i în portbagaj.

Dumitru Buzatu, prins în flagrant

Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai vechi lideri PSD și șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins în flagrant de DNA Iași pe când primea mită 1,25 milioane de lei.

Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a decis Tribunalul Vaslui, însă hotărârea nu este definitivă. În fața instanței, acesta a declarat că banii identificați de DNA ca mită sunt doar „banii familiei”.

Încă o persoană a fost reţinută sâmbătă în dosarul mitei luate de preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. Potrivit DNA, este vorba despre un expert, acuzat şi el de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă.

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a anunțat că va emite la începutul acestei săptămâni ordinul de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, dacă vor fi îndeplinite condiţiile.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, susţine că deciziile luate de partid în ceea ce îl priveşte pe Dumitru Buzatu - reţinut de DNA pentru o mită de peste un milion de lei - şi pe membrii familiei acestuia care au legătură cu PSD nu au fost unele uşoare, dar, „până la urmă, noul PSD a decis să meargă înainte într-o formulă perfect curată şi corectă”.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că Buzatu a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, fosta soție lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

Ce se spune în comunicatul DNA transmis sâmbătă dimineață:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Buzatu Dumitru, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor). În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. (...)

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”