Doi medici de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti au fost reţinuţi de procurori, sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri de la pacienţii care suferiseră intervenţii chirurgicale, potrivit procurorilor.

MedicFoto: Syda Productions / Dreamstime.com

Alţi șase medici sunt cercetaţi în libertate sub control judiciar.

O parte dintre aceştia sunt medici rezidenţi anestezişti, au indicat sursele citate.

Managerul de la Marius Nasta, Beatrice Mahler, a precizat că este vorba despre două dosare penale în urma a două sesizări făcute de conducerea spitalului, una din 2021 și una din acest an.

„Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă. Datoria mea este să transmit orice suspiciune de faptă penală”, a declarat Mahler.

Sunt în cercetare două dosare, una pleacă de la o sesizare făută în decembrie 2021 de Institutul Marius Nasta. Al doilea dosar pleacă de la sesizare facută la începutul acesti an.

Miercuri dimineaţa, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat patru percheziţii, dintre care două la sediul Institutului Marius Nasta, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită.

„În cele două cauze s-a reţinut că, pe parcursul anilor 2022 - 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale). În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun", susţin procurorii. (sursă foto Dreamstime)