Cea mai slaba primarie- sectorul 4, cea mai indolenta-sectorul 5 si cea mai harnica-sectorul 3. Asa reiese dintr-un amplu studiu facut de Institutul pentru Politici Publice in perioada 2004-2007, care analizeaza activitatea consilierilor bucuresteni. In topul chiulangiilor se afla consilierul PD, Tiberiu Gorodea, de la sectorul 4, care desi a participat la o singura sedinta din cele 80 a votat toate cele 424 hotariri adoptate in patru ani.

Un record al interesului fata de treburile obstei il detine sectorul 1, care are o medie de 0 initiative pe cap de consilier. In topul plimbaretilor se afla Mioara Moise, migrata de la PSD la PNL, care are 49 de zile la activ petrecute prin cele mai diferite colturi ale globului.

Institutul pentru Politici Publice a inceput monitorizarea consilierilor plecind de la constatarea cu tot mai multi alegatori sint dezamagiti de prestatia alesilor si de modul in care le sint rezolvate problemele.

Cea mai proasta colaborare a fost cu Primaria sectorului 5, condusa de Marian Vanghelie, care nu a transmis nici o data din cele cerute, motiv pentru care a fost actionata in judecata, ca si Primaria sectorului 2, gestionata de Neculai Ontanu.

Violeta Alexandru, presedinte IPP, a declarat pentru HotNews.ro ca sectorul 4 s-a clasificat pe ultima pozitie "datorita faptului ca nu are nici un raport de activitate in cei patru ani monitorizati" si un numar mic de hotariri adoptate.

1% prezenta, 0% initiative legislative

De altfel, consilierul PD Tiberiu Gorodea de la acest sector atinge un record absolut, a venit la o singura sedinta din cele 80, dar a votat toate hotaririle de consiliu. In aceeasi situatie inedita se afla insa si alti chiulangii: Catalin Crisan (PSD) 36 de sedinte din 80, Mihai Daia (PSD) si Daniela Ciocov (PSD) 47 prezente din 80.

Cu toate ca sectorul 3 se afla pe locul fruntas in ce priveste transparenta, buna colaborare in furnizarea informatiilor si numarul rapoartelor de activitate intocmite de consilieri, ceea ce inseamna, spune Violeta Alexandru, un grad ridicat al raspunderii individuale, nici aici nu lipsesc chiulangii. Mai mult, desi consilierii de la sectorul 4 nu si-au petrecut timpul prin strainatate, nu s-au inghesuit nici sa initieze proiecte.

In ce priveste numarul de deplasari, recordul il detine sectorul 1

( poate si pentru ca a furnizat datele?). Astfel, Mioara Moise (PSD-PNL) cumuleaza un total de 49 de zile petrecute prin Italia, Spania, Elvetia, Franta, Anglia, Germania, Scotia, Emiratele Arabe si multe altele. La rind urmeaza Steliana Baltaretu (PNL) si Alecsandru Diaconescu (PSD) cu 37 de zile de-a lungul si de-a latul continentelor.

La sectorul 1, doar un singur consilier a avut curajul sa introduca o intiativa legislativa, Marius Tugurel (PD), ceilalti atingind recordul de 0%.

Candidatul cetateanului

Datorita faptului ca din raportul de monitorizare reiese ca cea mai proasta activitate o inregistreaza sectorul 4, Institutul pentru Politici Publice a lansat o campanie pentru "candidatul cetatenilor".

Altfel spus, respectind anumite criterii, cetatenii sint invitati sa candideze pentru un post de consilier in scopul de a "demonstra politicienilor ca sint solutii pentru problemele reale ale Sectorului 4".

Concluzii

  • - Nu exista raspundere individuala la nivelul membrilor consiliilor locale
  • - Nu exista instrumente civile care sa actioneze intre doua campanii
  • - Nu se practica monitorizari periodice, fapt ce intretine actuala situatie
  • - Institutiile publice nu gestioneaza eficient informatiile despre activitatea consilierilor